Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η Taylor Swift κατάφερε την Apple Inc να πληρώνει τα δικαιώματα στους καλλιτέχνες


Μετά την απόφαση της Taylor Swift να μην παραχωρήσει στην υπηρεσία Apple Music το τελευταίαο της άλμπουμ με τίτλο «1989», η Apple Inc ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αλλάξει την πολιτική της και ότι θα πληρώνει πλέον τα δικαιώματα στους καλλιτέχνες.Την αλλαγή πολιτικής της Apple ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Έντι Κιου μέσω Twitter (@cue). «Σε ακούμε @taylorswift13», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο Κιου.

Η 25χρονη Swift δήλωσε σε ανάρτησή της στο Tumblr ότι θεωρεί απογοητευτική και σοκαριστική την πολιτική της Apple να μην πληρώνει τους καλλιτέχνες κατά την διάρκεια της τρίμηνης δοκιμαστικής περιόδου της νέας υπηρεσίας της Apple Music, καθώς αυτό θα ζημιώσει τους νέους καλλιτέχνες που βρίσκονται τώρα στο ξεκίνημά τους και σημείωνει ότι γι'αυτόν τον λόγο δεν θα παραχωρήσει το τελευταίο της άλμπουμ στην υπηρεσία.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η τραγουδίστρια ευχαρίστησε μέσω Twitter την Apple και τους θαυμαστές της, λέγοντας: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη και ανακουφισμένη. Σας ευχαριστώ σήμερα για την υποστήριξή σας. Μας άκουσαν».

Η Taylor Swift έχει και στο παρελθόν στραφεί κατά των υπηρεσιών music streaming. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε αποσύρει ολόκληρο τον κατάλογο με την μουσική της από το Spotify και είχε αρνηθεί να παραχωρήσει το «1989» στις υπηρεσίες συνεχούς ροής μουσικής, με το επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν συρρικνώσει δραματικά τις πωλήσεις ολόκληρων των άλμπουμ.

Ωστόσο η διάσημη αμερικανίδα μουσικός έχει υποστηρίξει την πολιτική της Apple να αντικαταστήσει τις δωρεάν υπηρεσίες συνεχούς ροής που στηρίζονταν στις διαφημίσεις με μια που χρηματοδοτείται από τις συνδρομές των χρηστών.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Swift εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή της για το «κατέβασμα» της μουσικής. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε αποσύρει ολόκληρο τον κατάλογο με τα μουσικά της κομμάτια από το Spotify και είχε αρνηθεί να κάνει διαθέσιμο το «1989» σε μουσικές υπηρεσίες streaming, υποστηρίζοντας ότι η βιομηχανία αυτή έχει συμβάλει στο να «συρρικνωθεί δραστικά ο αριθμός των επί πληρωμή άλμπουμ».

Εκπρόσωπος της Apple επιβεβαίωσε τα tweets του Κιου και την είδηση ότι η εταιρεία θα πληρώνει πλέον δικαιώματα στους καλλιτέχνες κατά την διάρκεια της τρίμηνης δοκιμαστικής περιόδου της υπηρεσίας της.


Η υπηρεσία Apple Music πρόκειται να ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, και στις ΗΠΑ θα κοστίζει 9,99 δολάρια (περίπου 8,7 ευρώ) ανά μήνα για ένα άτομο ή 14,99 δολάρια (περίπου 13 ευρώ) για το οικογενειακό πρόγραμμα.  

Πηγή: BBC, Reuters, nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου