Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Δέκα χρόνια Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας


Τα δέκατά του γενέθλια γιορτάζει φέτος το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας και, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, υπόσχεται να χαρίσει για μια ακόμα χρονιά στο φιλόμουσο 16 ποιοτικές μουσικές βραδιές, από την 1η έως τις 23 Αυγούστου.

Το 10ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας σηκώνει αυλαία το Σάββατο 1 Αυγούστου 2015, στις 21:00, στην εμβληματική, πλέον, Παραλία της Αύρας με τον μοναδικό Μάριο Φραγκούλη σε μία μεγάλη συναυλία που ονειρεύεται ταξίδια και πάθη ερωτικά.

Πόσο απέχει η Αθήνα από το Μπουένος Άιρες; Μια ανάσα αν μετρήσουμε την απόσταση με μουσική, τέσσερα χορευτικά βήματα αν ακολουθήσουμε τους ρυθμούς του τάνγκο, ανάμεσα σε δύο γαλανούς ορίζοντες που αγκαλιάζουν θάλασσες και ωκεανούς και ενώνουν τη Μεσόγειο με το νότιο Ατλαντικό. Με τη φωνή και την ψυχή γεμάτες Αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο και νοσταλγία για ταξίδια μακρινά, ο Μάριος Φραγκούλης θα προσφέρει στο κοινό του μια μοναδική συναυλία στους ρυθμούς του τάνγκο, μια μοναδική βραδιά πάθους και μουσικής μέθεξης:

Συνταξιδιώτες του το quinteto TANGartO, το μουσικό σύνολο που αποδίδει με γνήσιο αίσθημα τα Αργεντίνικα Tangos το οποίο αποτελούν οι μουσικοί:
Λευτέρης Γρίβας, μπαντονεόν
Γιώργος Παναγιωτόπουλος, βιολί
Αριστείδης Χατζησταύρου, κιθάρα
Απόστολος Παπαπέτρος, κοντραμπάσο
Θωμάς Κοντογεώργης, πιάνο και ενορχηστρώσεις

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγαθή Δημητρούκα.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σάββατο 1.8 • Παραλία Αύρας

ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ: "Αθήνα - Μπουένος Άιρες"

κουιντέτο TANGartO: Λευτέρης Γρίβας μπαντονεόν, Γιώργος Παναγιωτόπουλος βιολί, Αριστείδης Χατζησταύρου κιθάρα,

Απόστολος Παπαπέτρος κοντραμπάσο, Θωμάς Κοντογεώργης πιάνο και ενορχηστρώσεις Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγαθή Δημητρούκα

Πέμπτη 6.8 • Παραλία Αύρας

Ελεονώρα Αποστολίδη, πιάνο
Χρίστος Παπαγεωργίου, πιάνο

Παρασκευή 7.8 • Παραλία Αύρας

Mehdi Ghazi πιάνο (Καναδάς), Alissa Margulis βιολί (Bέλγιο), Lyda Chen-Argerich βιόλα (Ελβετία), Natalia Margulis βιολοντσέλο (Βέλγιο),
Θανάσης Αποστολόπουλος πιάνο, Alissa Margulis βιολί (Βέλγιο), Lyda Chen-Argerich βιόλα (Ελβετία), Natalia Margulis βιολοντσέλο (Βέλγιο)

Σάββατο 8.8 • Παραλία Αύρας

Francisco Almazan Alhambra όμποε, Lily Maisky πιάνο,
Allissa Margulis βιολί, Alexander Buzlov βιολοντσέλο Natalia Margulis βιολοντσέλο, Sascha Maisky βιολί, Lyda Chen-Argerich βιόλα

Κυριακή 9.8 • Μικρό Θέατρο Ιάσονα Μολφέση, Παχειά Ράχη (Θέσεις περιορισμένες)
«Παίζει απόψε το φεγγάρι»

Φανή Αντωνέλου τραγούδι, Μαρία Μπιλντέα άρπα

Δευτέρα 10.8 • Παραλία Αύρας

Αλέξανδρος Σαρακενίδης, πιάνο
Αλεξία Μουζά, πιάνο

Τρίτη 11.8 • Παραλία Αύρας

Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας»
Σολίστ: Ιωάννα Φόρτη μέτζο σοπράνο Διεύθυνση: Κάτια Μολφέση

Τετάρτη 12.8 • Παραλία Αύρας


Ορχήστρα Δωματίου Musica Vitae (Σουηδία)
Σολίστ: Χρήστος Γρίμπας, βιολοντσέλο

Πέμπτη 13.8 • Παραλία Αύρας
«Μύθοι & Πάθη»

Ορχήστρα Δωματίου Musica Vitae (Σουηδία)

Σολίστ: Βασιλική Καραγιάννη σοπράνο, Νίκος Σπανάτης κόντρα τενόρος Διεύθυνση: Tiberiu Soare (Ρουμανία) Συμπράττουν: Μαρία Σιφναίου όμποε, Dimitri Safarian όμποε, Alex Callko φαγκότo, Νίκος Μήτρου κόρνο, Δημήτρης Κωστής, κόρνο

Παρασκευή 14.8 • Παραλία Αύρας


Ειρήνη Καράγιαννη μέτζο σοπράνο, Xάρης Ανδριανός βαρύτονος, Παύλος Σιφναίος πιάνο

Σάββατο 15.8 • Παραλία Αύρας
Συναυλία με έργα των Μιχάλη Γρηγορίου και Νίκου Κυπουργού

Σαβίνα Γιαννάτου τραγούδι, Δώρος Δημοσθένους τραγούδι, Τάσος Μισυρλής βιολοντσέλο, Γιάννης Τσανακαλιώτης πιάνο, Τάκης Φαραζής πιάνο

Κυριακή 16.8 • Αυλή Ναού Σωτήρος

Χριστίνα Μπαζίλη βιολοντσέλο, Γιάννης Τσανακαλιώτης πιάνο
Sara Nastos μέτζο σοπράνο, Νέλλη Σεμιτέκολο πιάνο

Δευτέρα 17.8 • Αυλή Ναού Σωτήρος

Ντόρα Μπακοπούλου πιάνο,
πατήρ Ελευθέριος Κουμασίδης πιάνο, Αφροδίτη Κογεβίνα πιάνο

Παρασκευή 21.8 • Αυλή Ναού Σωτήρος

Μάνος Κιτσικόπουλος, πιάνο
Ελένη- Λυδία Σταμέλου τραγούδι, Μάριος Καζάς πιάνο

Σάββατο 22.8 • Παραλία Αύρας
«Ο Μάνος Χατζιδάκις και το θέατρο»

Τάσης Χριστογιαννόπουλος βαρύτονος, Μάρθα Τομπουλίδου αφήγηση,
Ντόρα Μπακοπούλου πιάνο

Κυριακή 23.8 • Αυλή Ναού Σωτήρος


Νεφέλη Μούσουρα πιάνο
Άρτεμις Μπόγρη τραγούδι, Γιώργος Κουρουπός πιάνο, Ιουλίτα Ηλιοπούλου απαγγελία


Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά το 2005 στο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού. Η μεγάλη του επιτυχία οδήγησε στη δημιουργία ενός ξεχωριστού Μουσικού Θεσμού με την Καλλιτεχνική του Διευθύντρια Ντόρα Μπακοπούλου να επιλέγει τον προσανατολισμό του κατά κύριο λόγο προς τη μουσική δωματίου, τη μουσική της συνεργασίας. Μικρά σύνολα από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σολίστες ενώνουν τις δυνάμεις τους στην ερμηνεία των ωραιότερων έργων μουσικής δωματίου. Με αυτό τον τρόπο και με τις επιμελημένες επιλογές και συνεργασίες το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση του διάλογου μεταξύ μουσικών διαφορετικών γενεών, εθνοτήτων και μουσικών σχολών με κοινό παρονομαστή τη γλώσσα της μουσικής χωρίς σύνορα, σε ειδυλλιακούς και ιστορικής σημασίας χώρους του νησιού.

Το νησί της Αίγινας, με τα πολλά και σημαντικά μνημεία του, τη φυσική του ομορφιά και την εγγύτητά του στην Αθήνα αποδείχτηκε ιδανικός τόπος φιλοξενίας μιας πολιτισμικής δράσης υψηλής ποιότητας, αφιερωμένης στη μουσική.

Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, από την πρώτη κιόλας διοργάνωση, αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση τόσο για τους κατοίκους και τους παραθεριστές του νησιού, όσο και για τους μουσικόφιλους επισκέπτες από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας αναπτύσσεται συνεχώς και εορτάζει, ήδη, τη 10η χρονιά διοργάνωσής του, έχοντας υποστηρίξει και αγκαλιάσει πάρα πολλούς Έλληνες και ξένους ερμηνευτές της κλασικής αλλά και της έντεχνης μουσικής και τραγουδιού. Παράλληλα, για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του, είναι «ανοικτό» σε προτάσεις και επιδιώκει πάντα νέες συνεργασίες όπως αυτή με το Διεθνές Φεστιβάλ «Συμφωνία» Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού, και τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Νίκο Χαλιάσα, μια συνεργασία που εγκαινιάστηκε το 2014 και συνεχίζεται και φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου