Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Το Ισλαμικό Κράτος ο νέος "παίκτης" της αγοράς αρχαιοτήτων


Το Ισλαμικό Κράτος (IS) βασίζεται όλο και περισσότερο στη λεηλασία και πώληση αρχαιοτήτων για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του. Η λεηλασία αρχαιολογικών χώρων δεν είναι κάτι καινούριο, αυτό που διαφέρει όμως τώρα είναι το εύρος των δραστηριοτήτων και το γεγονός πως το IS επιχειρεί σε μια από τις πλουσιότερες αρχαιολογικές περιοχές του κόσμου.

Ειδήμονες εκτιμούν πως αρχαία αξίας έως και 300 εκατ. δολαρίων πλημμυρίζουν την αγορά μέσω της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας, αναφέρει το Artnet News.

Οι Financial Times λένε πως η κλίμακα των ανασκαφών που πραγματοποιούνται σε αρχαιολογικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του IS είναι τεράστια. Οι αρχαιολογικοί χώροι σε Νιμρούντ, Νινευή και Χάτρα έχουν καταστραφεί και αρχαία αντικείμενα από τις περιοχές αυτές κατακλύζουν τη μαύρη αγορά – όπως και πάνω από 100 αρχαία αντικείμενα από τη Συρία που λέγεται ότι κυκλοφορούν στην αγορά του Λονδίνου.

Στο διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν ευρέως βίντεο που δείχνουν μέλη του IS με βαριοπούλες να σπάνε αγάλματα, όμως η οργάνωση γνωρίζει πολύ καλά τα χρήματα που μπορεί να βγάλει πωλώντας αυτά τα αντικείμενα.

Τόσο οι Financial Times όσο και το Bloomberg επικαλούνται δηλώσεις του Σύριου καθηγητή ανθρωπολογίας του Shawnee State University του Οχάιο, Δρ. Amr Al-Azm, ο οποίος υποστηρίζει πως πρόσφατα του προσφέρθηκε ένα αρχαίο αγγείο από τη Μεσοποταμία, προς 250.000 δολάρια, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Όπως αναφέρει, υπάρχουν δυο ειδών λεηλασία: οι βιομηχανοποιημένες εργασίες των εκσκαφέων και μπουλντοζών του IS και η λεηλασία που κάνουν εκτοπισμένοι, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στο χείλος της λιμοκτονίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Danti, λέει πως έχει παρατηρήσει μια κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των φωτογραφιών πλακών με σφηνοειδή γραφή και αρχαίες σφραγίδες που αναρτώνται στο διαδίκτυο. Ορισμένα αντικείμενα είναι πλαστά, όπως για παράδειγμα κάποια ελληνορωμαϊκά νομίσματα που έχουν κατασκευαστεί από ρουμανικό δίκτυο εγκληματιών.

Η αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου δημοσιοποίησε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2012-2013, όταν επεκτάθηκε το Ισλαμικό Κράτος, οι αμερικανικές εισαγωγές δηλωμένων αρχαιοτήτων από το Ιράκ αυξήθηκε κατά 672% και από τη Συρία κατά 133%.

Πάντως, οι ειδικοί δεν αναμένουν σημαντικά αρχαία αντικείμενα που έχουν λεηλατηθεί από το IS να εμφανιστούν στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τη Γενεύη για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Το Bloomberg αναφέρει όμως πως το IS γίνεται πλέον ένας όλο και μεγαλύτερος παίκτης στην ύψους 3 δις. δολαρίων παγκόσμια αγορά αρχαιοτήτων.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται διεθνώς οι φωνές που ζητούν να σταματήσει η καταστροφή αρχαιοτήτων, που θεωρούνται ότι ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα.

Πρόσφατα το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων δημιούργησε online οδηγό στο Facebook για λεηλατημένα αρχαία αντικείμενα. Ο Λίβανος έχει δεσμευτεί για καλύτερη αστυνόμευση του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, ενώ η UNESCO έχει ξεκινήσει την εκστρατεία Unite4Heritage. Ακόμα πιο δραστική είναι η κίνηση των ΗΠΑ, που προχωρά στη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας, αυτήν της παροχής βοήθειας στην τρομοκρατία σε περιπτώσεις αγοράς αντικειμένων που είναι γνωστό ότι αποκτήθηκαν από το IS.

Πηγή: Artnet News, Financial Times, Bloomberg
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου