Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Μια εναλλακτική επένδυση που μπορεί να σας κάνει πλούσιους!


Ο Bruce Marchant λέει πως βρήκε προστασία από τις έντονες μεταβολές στις αγορές, στην… αγκαλιά μιας αμαζόνας με λευκό μπικίνι. Αυτής που διακοσμεί την παλιά αφίσα από την ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1958 «Attack of the 50 Foot Woman».


Η αφίσα αυτή κόστιζε πριν από 10 χρόνια 5.000 δολάρια, αλλά σήμερα αξίζει 16.000 δολάρια –απόδοση 220%!

«Την τελευταία δεκαετία οι τιμές έχουν εκτιναχθεί», δηλώνει στο Bloomberg o Marchant, ιδιοκτήτης της Reel Poster Gallery. «Αν είσαι έξυπνος συλλέκτης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αφίσες είναι μια καλή επένδυση».

Οι αφίσες ταινιών είναι μια από τις πολλές εναλλακτικές επενδύσεις που υπεραποδίσουν έναντι των παραδοσιακών επενδύσεων, καθώς οι συλλέκτες «στοιχηματίζουν» στην σπανιότητά τους και στην αξία των ηθοποιών που απεικονίζουν.

Οι τιμές αυξάνονται καθώς μια όλο και μεγαλύτερη ομάδα εύπορων ιδιωτών κυνηγάει έναν περιορισμένο αριθμό αντικειμένων. Το 1994 ο Bill Gates έδωσε το ποσό ρεκόρ των 30,8 εκατ. δολαρίων για ένα χειρόγραφο βιβλίο με σημειώσεις του Leonardo da Vinci. Το 72 σελίδων σημειωματάριο μπορεί σήμερα να αξίζει έως και 60 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την Cassandra Hatton, ειδήμονα σε θέματα βιβλίων και χειρογράφων στον οίκο δημοπρασιών Bonhams. Το σημειωματάριο είχε πουληθεί το 1980 σε δημοπρασία προς 5,6 εκατ. δολάρια.

Ένα σημειωματάριο 56 σελίδων που ανήκε στον Alan Turing, τον Βρετανό μαθηματικό που «έσπασε» τον κωδικό Enigma κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πουλήθηκε για περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία της Bonhams τον Απρίλιο, σε ανώνυμο πλειοδότη.

Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά πως ένα γράμμα που είχε γράψει ο Δαρβίνος ενδέχεται να «πιάσει» από 70.000 έως 90.000 δολάρια σε δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 21 Σεπτεμβρίου.

Σημαντικά αυξημένες είναι οι τιμές και για νεότερα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τους πρώτους υπολογιστές Apple 1. Ο Bob Luther είχε αγοράσει έναν τέτοιον υπολογιστεί το 2004 για 7,600 δολάρια και τον Δεκέμβριο τον πούλησε μέσω δημοπρασίας του οίκου Christie’s προς 365.000 δολάρια. Δυο μήνες νωρίτερα, το Henry Ford Museum στο Μίσιγκαν απέκτησε έναν ίδιο υπολογιστή, σε καλύτερη κατάσταση, προς 905.000 δολάρια.

Οι αφίσες ταινιών πήραν ιδιαίτερη ώθηση τον Ιανουάριο του 2013 όταν μια γερμανική αφίσα της κλασικής ταινίας του 1927 Metropolis πουλήθηκε προς 1,2 εκατ. δολάρια. Ήταν ένα από τα μοναχά τέσσερα γνωστά αντίγραφα και ο ιδιοκτήτης της την είχε αγοράσει το 2006 προς 690.000 δολάρια, όμως αναγκάστηκε να την πουλήσει λόγω χρεοκοπίας.

Ο πλειοδότης ήταν ο 39χρονος συλλέκτης και dealer Ralph DeLuca, ο οποίος παραιτήθηκε από την εργασία του στον χρηματοοικονομικό τομέα πριν από 16 χρόνια όταν αποφάσισε ότι ήταν καλύτερο να αφιερώνει τον χρόνο και το χρήμα του στις αφίσες. «Στράφηκα στα χειροπιαστά assets και αποδείχθηκαν εξαιρετική επένδυση», είπε στο Bloomberg, σημειώνοντας πως έχει ήδη λάβει προσφορά ύψους 2 εκατ. δολαρίων για την αφίσα της Metropolis.

Για όλα τα… βαλάντια

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς εκατομμυριούχος για να συμμετέχει. Οι πρώτες βρετανικές αφίσες της ταινίας James Bond «Ζεις μονάχα δυο φορές», με πρωταγωνιστή τον Sean Connery, πωλούνται προς 1.500 δολάρια, ενώ η αφίσα του “Dr. No” μπορεί να πιάσει πάνω από 15.000 δολάρια.


Πηγή: Bloomberg
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου