Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Τ.Α.Π.Α.: Αποκαθιστά οφειλές έναντι πολιτών για απαλλοτριώσεις


Σημαντικές οφειλές έναντι των πολιτών, όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις, οφειλές οι οποίες χρόνιζαν στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, αποκαθιστά το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Τ.Α.Π.Α. μετά από εντολή του αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη.

Συγκεκριμένα, οι συχνές διαμαρτυρίες των πολιτών και πλήθος παρεμβάσεων από το Συνήγορο του Πολίτη, προκειμένου το Τ.Α.Π.Α. να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του, οδήγησαν την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού στην εξέταση του θέματος. Το Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α., που συστήθηκε προ τετραμήνου, διαπίστωσε ότι από το 2012 και μετά το Ταμείο δεν είχε προβεί σε καμία αποζημίωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Το Δ.Σ., σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη περί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ως υποχρεώσεως του κράτους και δικαιώματος του πολίτη, αλλά και την υποχρέωση του κράτους να προστατεύει ανάλογα το δικαίωμα στην ιδιοκτησία του κάθε πολίτη, προέβη στην αποζημίωση των εκκρεμουσών αποζημιώσεων τηρώντας για πρώτη φορά αυστηρά τη σειρά χρονικής προτεραιότητας:

• Εντός του Ιουνίου εξαντλήθηκε ο κωδικός 3,6 εκ. € που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό 2015 του Ταμείου από την προηγούμενη διοίκηση του Τ.Α.Π.Α..

• Αποζημιώθηκαν πρώτα οι παλαιότερες υποθέσεις που εκκρεμούσαν από το 2009 στην Υπηρεσία, καθώς και αυτές που αφορούσανσυμβιβασμούς των ιδιοκτητών με το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. χωρίς δικαστική διαδικασία. Εξοφλήθηκαν επίσης καθυστερήσεις αποζημιώσεων από δεσμεύσεις χρήσεων γης, που είχαν δημιουργήσει στο παρελθόν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

· Το Δ.Σ, ακολουθώντας τις ίδιες αρχές και τηρώντας αυστηρά τη σειρά προτεραιότητας προτίθεται να συνεχίσει την πληρωμή των οφειλομένων αποζημιώσεων και να εγγράψει στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς τις αποζημιώσεις όσων πολιτών οι υποθέσεις αναμένεται να τελεσιδικήσουν. Ταυτοχρόνως μεριμνά για την προώθηση βεβαιώσεων πίστωσης που εκκρεμούν από το 2012 και μετά, έτσι ώστε να εξορθολογιστούν οι οφειλόμενες υποχρεώσεις του Τ.Α.Π.Α. προς τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου