Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

«Η Νεφερτίτη είναι θαμμένη στον τάφο του Τουταγχαμών» ισχυρίζεται αρχαιολόγος


Αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε στοιχεία για το που βρίσκεται ο τάφος της πρώην διάσημης βασίλισσας της Αρχαίας Αιγύπτου, Νεφερτίτη... ένας τάφος που παραμένει σε άγνωστο σημείο και δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Nicholas Reeves, η Νεφερτίτη «κοιμάται» μέχρι σήμερα στον τάφο του Τουταγχαμών, καθώς πιθανότατα ήταν γιος της ενώ νεότερες έρευνες, έδειξαν ότι στο σημείο που ήταν θαμμένος ο φαραώ ανακαλύφθηκε μια μυστική πόρτα, που ίσως οδηγεί στον Τάφο της μητέρας του.

Αν και επιφυλακτικός, ένας κορυφαίος αιγυπτιολόγος ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος δήλωσε ότι αν αυτό επιβεβαιωθεί «θα είναι εξαιρετικό».

Το σχετικό εύρημα ήρθε στο φως πέρυσι, όταν ομάδα Ισπανών επιστημόνων επιχείρησε να αναπαράγει ένα πανομοιότυπο αντίγραφο του τάφου του Τουταγχαμών κοντά στην κοιλάδα των βασιλέων στο Λούξορ.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης των ευρημάτων από τις εικόνες στο εσωτερικό του νεκρικού θαλάμου, ο κ. Reeves εντόπισε «σημάδια» που μαρτυρούσαν ότι υπήρξαν δύο πόρτες στο σημείο. Σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση υπάρχουν αποδείξεις ότι ο τάφος χτίστηκε αρχικά για τη βασίλισσα και όχι για το βασιλιά της Αιγύπτου.

O τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε το 1922 από τον βρετανό αρχαιολόγο Howard Carter και ήταν ένας από τους λιγοστούς τάφους των αρχαίων φαραώ που δεν λεηλατήθηκαν -σχεδόν καθόλου- με την πάροδο των χρόνων.

Τουλάχιστον 2,000 αντικείμενα βρέθηκαν θαμμένα μαζί με τον βασιλιά τους και χρειάστηκαν εννέα χρόνια για να καταχωρηθούν από τους αρχαιολόγους.

Πηγή: BBC
Επιμέλεια: Φαίη Τσαμούλη-Κορύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου