Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Η Ιταλία προσλαμβάνει ξένους διευθυντές στα μεγαλύτερα μουσεία της


Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιταλίας, τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας θα διοικούνται από ξένους διευθυντές!Η απόφαση για την πρόσληψη ξένων διευθυνών εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να αναθεωρήσει τον "αρτηριοσκληρωτικό" τρόπο με τον οποίο διοικούνταν μέχρι σήμερα τα μουσεία της, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μετά από διεθνή αναζήτηση των κατάλληλων υποψηφίων, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τα ονόματα των 20 νέων διευθυντών που θα τεθούν επικεφαλής των σημαντικότερων μουσείων. Οι επτά από αυτούς δεν είναι Ιταλοί — σ' αυτούς περιλαμβάνονται και οι νέοι διευθυντές της Πινακοθήκης Ουφίτσι και της Πινακοθήκης της Ακαδημίας στη Φλωρεντία όπου φιλοξενούνται αντίστοιχα η Γέννηση της Αφροδίτης και το μαρμάρινο άγαλμα του Δαβίδ.

Οι διορισμοί αυτοί έγιναν στο πλαίσιο της ευρείας αναδιοργάνωσης που προωθεί το υπουργείο για να ενισχύσει τις δυνατότητες της Ιταλίας να συντηρεί και να προωθεί τους καλλιτεχνικούς και αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της οι οποίοι απειλούνται μετά από δεκαετίες κακοδιαχείρισης και παραμέλησης.

"Το σύστημα των μουσείων ήταν αρτηριοσκληρωτικό. Ένα αδύναμο σύστημα: ανεπαρκείς πόροι και κανονισμοί που οδηγούσαν σε παράλυση" εξήγησε στην εφημερίδα La Repubblica ο Πάολο Μπαράτα, στον οποίο είχε ανατεθεί η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. "Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στο εξωτερικό, όπου τα μουσεία είναι πραγματικές μηχανές πολιτισμού" πρόσθεσε ο Μπαράτα που είναι και πρόεδρος της Μπιενάλε της Βενετίας.

Στους 20 νέους διευθυντές —10 άνδρες και 10 γυναίκες— περιλαμβάνεται και ο Γερμανός ιστορικός τέχνης Άικε Σμιτ που θα αναλάβει την Πινακοθήκη Ουφίτσι και ο Βρετανοκαναδός αρχιτέκτονας και διευθυντής μουσείων Τζέιμς Μπράντμπερν που θα διευθύνει την Πινακοθήκη ντι Μπρέρα στο Μιλάνο. Στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας διευθύντρια ορίστηκε η Γερμανίδα ιστορικός Τσετσίλιε Χόλμπεργκ.

Ο Μπαράτα διευκρίνισε ότι τα μουσεία θα παραμείνουν εν μέρει υπό την αιγίδα της πολιτείας όμως οι νέοι διευθυντές θα πρέπει να συγκεντρώνουν πόρους ανεξάρτητα, όπως είχε ζητήσει ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου