Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Νέο project για τη διατήρηση του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Σαμάρα


Η UNESCO και το Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία για τη Συντήρηση και Διαχείριση της Αρχαίας Πόλης της Σαμάρα, που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και μάλιστα βρίσκεται στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο από το 2007.

Η πρώτη φάση του project θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα 18 μηνών και θα επικεντρώνεται στις ακόλουθες εργασίες:

-Αποτίμηση της κατάστασης του Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και παρακολούθηση της κατάστασής του κατά τη διάρκεια υλοποίησης του project

-Ενίσχυση των τοπικών τεχνικών και διοικητικών δυνατοτήτων μέσω της ανταλλαγής γνώσης και τεχνογνωσίας, και της εκπαίδευσης αρχαιολόγων, συντηρητών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, τοποτηρητών και άλλων επαγγελματιών που εμπλέκονται στην προστασία και διαχείριση του Μνημείου.

-Παροχή βοήθειας στις αρχές του Ιράκ για την επανεξέταση του σχεδιασμού των συνεχιζόμενων εργασιών στις υποδομές για τους επισκέπτες και για το τοπικό μουσείο.

-Κατάρτιση εκτενούς σχεδίου διαχείρισης του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς «Αρχαία Πόλη Σαμάρας», σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα

-Κατάρτιση σχεδίου συντήρησης για το Μεγάλο Τέμενος και τον Μιναρέ Al-Melwiyah, ως μέρους του Μνημείου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα

-Συμβολή στην αύξηση της επίγνωσης της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της προστασίας ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων, ως μέσου για την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της έκδοσης κατάλληλου υλικού, όπως εικονογραφημένων βιβλίων.

Το Κυβερνείο του Salah-Al-Din θα χρηματοδοτήσει το ύψους 853.000 δολαρίων project.

Η συμφωνία υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες στο Παρίσι, με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση να τονίζουν το γεγονός ότι η συμφωνία εκφράσει μια ισχυρή δέσμευση για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, η οποία βρίσκεται υπό πρωτόγνωρη απειλή.

«Όταν οι εξτρεμιστές θέλουν να καταστρέφουν τον πολιτισμό και διώκουν άτομα για πολιτισμικούς και θρησκευτικούς λόγους, πρέπει να απαντούμε κι εμείς με περισσότερο πολιτισμό, με περισσότερη γνώση, με περισσότερα μέτρα προστασίας, και αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε σήμερα», δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO, Irina Bokova

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Ahmed Abdullah Abed Abed χαρακτήρισε το Μνημείο της Σαμάρα ως «ένα από τα πιο εμβληματικά μέρη του Ισλαμικού πολιτισμού», σημειώνοντας πως η διατήρησή του αποτελεί σημαντικό μέρος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που πραγματοποιείται στο Ιράκ. «Η τρομοκρατία που βιώνουμε συνιστά μια σοβαρή απειλή για τη χώρα μας και για όλα τα πολιτιστικά μνημεία της χώρας μας. Η τρομοκρατία δεν περιορίζεται πλέον σε μια χώρα, μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε και οπουδήποτε» προειδοποίησε.


Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου