Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Οι αναταράξεις των αγορών στέλνουν στο… ταμείο τους συλλέκτες έργων τέχνης


Οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια παγκοσμίως έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αιτημάτων συλλεκτών για χορήγηση δανείων με ενέχυρο έργα τέχνης, αλλά και για πώληση έργων τέχνης των συλλογών τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

Τον Αύγουστο μάλιστα, έναν μήνα που συνήθως είναι «νεκρός» λόγω των θερινών διακοπών, παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα στις πωλήσεις έργων τέχνης. Οι παγκόσμιες μετοχές και η αγορά τέχνης έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια στενότατους δεσμούς, καθώς οι τιμές των έργων τέχνης έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και όλο και πιο εύποροι αγοραστές θεωρούν τις συλλογές τους ως επένδυση μέσω της οποίας μπορούν να δανειστούν χρήματα.

«Πριν από δέκα χρόνια κανένας στην αγορά τέχνης δεν έδινε σημασία στις διορθώσεις των χρηματιστηρίων», σχολίασε στο Bloomberg η Elizabeth von Habsburg, διευθύντρια της Winston Art Group, μιας ανεξάρτητης εταιρείας εκτιμήσεων και παροχής συμβουλών. «Τώρα οι πελάτες αντιδρούν αμέσως».

Το 2014 η αγορά τέχνης ξεπέρασε τα προ-υφεσιακά υψηλά της με παγκόσμιες πωλήσεις ύψους 51,2 δις. ευρώ, έναντι των 48 δις. ευρώ το 2007, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του European Fine Art Foundation. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάιο, έργο του Pablo Picasso άγγιξε το υψηλότερο τίμημα που έχει δοθεί ποτέ για έργο σε δημοπρασία, στα 179,4 εκατ. δολάρια.

Καθώς πολλές γκαλερί παρέμειναν κλειστές τον περασμένο μήνα λόγω διακοπών, η άμεση επίπτωση των αναταράξεων των χρηματαγορών στις τιμές και τις πωλήσεις είναι δύσκολο να εκτιμηθεί και, σύμφωνα με τους dealers και τους δανειστές, η επόμενη μεγάλη δοκιμασία της αγοράς τέχνης θα είναι οι εξαμηνιαίες δημοπρασίες της Νέας Υόρκης, τον Νοέμβριο.

«Το βασικό ερώτημα είναι αν αυτή ήταν η διόρθωση που όλοι περίμεναν», σημείωσε ο Ian Peck, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Art Capital Group, εταιρεία που δανείζει χρήματα με ενέχυρο έργα τέχνης και συλλεκτικά αντικείμενα.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των δημοπρασιών παγκοσμίως για το α’ εξάμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 5,8% στα 8,1 δις. δολάρια σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, λόγω της πτώσης των πωλήσεων σε Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, σύμφωνα με το Artnet.

Η χρηματοδότηση τέχνης έχει αυξηθεί, καθώς επενδυτικές τράπεζες –περιλαμβανομένων των Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley και Goldman Sachs- έχουν προσθέσει στις υπηρεσίες τους την χορήγηση δανείων έναντι τέχνης. Σύμφωνα με την von Habsburg, το 2014 η Winston Group έκανε εκτιμήσεις ύψους 1 δις. δολαρίων για δάνεια με ενέχυρο έργα τέχνης.

«Οι συλλέκτες επιτέλους αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να κάνουν την τέχνη να λειτουργήσει ως asset από το οποίο μπορούν να αποκτήσουν ρευστότητα», για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, να αγοράσουν επιχειρήσεις, ασφάλειες ζωής ή ακόμα περισσότερα έργα τέχνης, συμπλήρωσε.

Αν και εξειδικευμένες εταιρείες όπως η ArtAssure έκαναν λόγο για αυξημένα αιτήματα πελατών τους στο απόγειο των αναταράξεων στις αγορές, στις τράπεζες τα αιτήματα δεν ήταν αυξημένα. Όπως εξηγεί ο Evan Beard, της Deloitte Consulting, κατά τη διάρκεια των διορθώσεων των αγορών, κάποιες φορές οι τράπεζες είτε περιορίζουν τα δάνεια με ενέχυρο έργα τέχνης, ή αυξάνουν τους περιορισμούς.

«Όταν η ρευστότητα φεύγει από την αγορά ο κόσμος εξετάζει δάνεια τέχνης ως μια επιλογή για να αντικαταστήσει τα ευμετάβλητα δάνεια έναντι άλλων τίτλων», σύμφωνα με τον John Arena, στέλεχος της του τμήματος Private Wealth Management της Bank of America.

Ο έμπορος τέχνης Asher Edelman ανέφερε πως οι πελάτες του ρωτούσαν τους όρους δανεισμού με ενέχυρο έργα τέχνης –από ιρανικά τεχνουργήματα μέχρι πίνακες του Andy Warhol. Αρκετοί πελάτες της Winston Group ρωτούσαν πού, εκτός των μετοχών, θα μπορούσαν να κάνουν τοποθετήσεις ώστε τα χρήματά τους να αυξηθούν μέσα σε έναν χρόνο. Η πρόταση της von Habsburg ήταν τοποθετήσεις σε έργα τέχνης ταλαντούχων καλλιτεχνών, που βρίσκονται στο μέσο της καριέρας τους, όπως για παράδειγμα των Richard Aldrich και Yinka Shonibare, αξίας κάτω των 100.000 δολαρίων.

Υψηλότερου ρίσκου είναι τα έργα αναδυόμενων καλλιτεχνών, οι τιμές των οποίων μπορεί να εκτινάχθηκαν τον περασμένο χρόνο, τελευταία όμως αρχίζουν να υποχωρούν.

Άλλοι πάλι ψάχνουν για χρήμα προκειμένου να κλείσουν ιδιωτικές πωλήσεις, καθώς δεν θέλουν να περιμένουν για τις δημοπρασίες του Νοεμβρίου.Πηγή: Bloomberg
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου