Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

«Μάχη με το χρόνο»: Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού


Μια ματιά στον αθέατο κόσμου του μουσείου, στον κόσμο της συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, θα έχουν την ευκαιρία να «ρίξουν» οι επισκέπτες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Το Μουσείο, με αφορμή και τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τη λειτουργία του, οργανώνει και παρουσιάζει από σήμερα 21 Οκτωβρίου μια διαδραστική έκθεση - συμμετέχει και ο επισκέπτης - η οποία παρουσιάζει μέσα από αυθεντικά εκθέματα, συντηρημένα ή κατά το στάδιο της συντήρησης, πρώτες ύλες, υλικά, εργαλεία και όργανα συντήρησης, πολυμέσα (φωτοτράπεζες, βιντεοπροβολές κ. ά.), εποπτικό υλικό (γραφιστικές συνθέσεις, φωτογραφίες, σχέδια), το έργο των εργαστηρίων συντήρησης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και κατ’ επέκταση την επιστήμη της συντήρησης και τη μεθοδολογία της ευρύτερα, εντάσσοντας το ειδικό έργο στο γενικό.

Στόχος της περιοδικής αυτής έκθεσης είναι η προβολή τόσο στο ευρύ όσο και στο ειδικό κοινό της αθέατης πλευράς του Μουσείου και πιο συγκεκριμένα του λεπτολόγου και ιδιαίτερα υπεύθυνου και δύσκολου έργου της συντήρησης των αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, η οποία θα συνοδεύεται από παράλληλες δράσεις, σεμινάρια, διαλέξεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, κ.ά.

Στον όροφο θα προβάλλεται μεταξύ άλλων και η ταινία με τίτλο «Η επιστροφή» (με αγγλικούς υπότιτλους), η οποία αποτελεί παραγωγή του Μουσείου και γυρίστηκε με την ευκαιρία του εορτασμού των είκοσι χρόνων του (2014). Παράλληλα θα διαμορφωθεί ένας είδος βιβλιοθήκης, όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να μελετήσει εκδόσεις για τη συντήρηση γενικότερα και το έργο των εργαστηρίων του ΜΒΠ, καθώς και των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου και των συνεργασιών του με άλλους φορείς.

Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος επιστημονικός κατάλογος στα ελληνικά και τα αγγλικά, στον οποίο έχουν κληθεί να συνδράμουν με μελέτες τους έγκριτοι επιστήμονες.

Διάρκεια έκθεσης: 21/10/2015 έως 27/3/2016
Διεύθυνση: Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου