Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Στη Ζέφη Δαράκη και στον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη τα βραβεία «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος»


Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, στις 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δημόου αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων «Διδώ Σωτηρίου» και «Δαίδαλος» της Εταιρείας Συγγραφέων.

Tα βραβεία θα απονείμει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.

Εφέτος, το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» θα απονεμηθεί στην ποιήτρια Ζέφη Δαράκη, και το βραβείο «Δαίδαλος» στον καθηγητή Γλωσσολογίας και επιστημονικό συντονιστή του Χρηστικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών Χριστόφορο Χαραλαμπάκη.

Για τη Ζέφη Δαράκη θα μιλήσουν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Έλλη Φιλοκύπρου και ο ποιητής Βάκης Λοϊζίδης, και για τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη ο επίκουρος καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ, Νικόλαος Λαβίδας.

Το Βραβείο Πολιτισμού "Διδώ Σωτηρίου" απονέμεται σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα. Σε μια εποχή όπου οι γλώσσες με μικρή διάδοση δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις λεγόμενες "ισχυρές" γλώσσες στην κυκλοφορία της πνευματικής τους παραγωγής, το βραβείο "Διδώ Σωτηρίου" υποστηρίζει την οικουμενικότητα των ιδεών μέσα από τις διαφορετικές γλώσσες της τέχνης και της δημιουργίας.

Το Βραβείο Πολιτισμού "Δαίδαλος" απονέμεται σε έργο του γραπτού λόγου που προάγει τον πολιτισμό στην Ελλάδα και τον κόσμο. Κριτήριο για την απονομή είναι η καινοτομία του έργου, η ειδική συμβολή του στον χώρο της βιβλιογραφίας όπου ανήκει, η εμβέλειά του στον ευρύτερο χώρο της επιστήμης, των ιδεών, της κριτικής σκέψης, της τέχνης κ.λπ. Το βραβείο απονέμεται σε Έλληνα συγγραφέα, ανεξαρτήτως αν είναι λογοτέχνης, επιστήμονας, καλλιτέχνης κ.λπ..

Το έπαθλο του βραβείου «Διδώ Σωτηρίου» έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Θόδωρο, και το έπαθλο του βραβείου «Δαίδαλος» από τη συγγραφέα και εικαστικό Ηρώ Νικοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου