Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Βρετανία: Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής έργων του Rembrandt


Ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Ed Vaizey, διέταξε την προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής πορτραίτου του Rembrandt, αξίας 35 εκατ. στερλινών (54 εκατ. δολαρίων).

Πρόκειται για τον πίνακα με τίτλο Portrait of Catrina Hooghsaet (1657), ο οποίος βρίσκεται στη Βρετανία για περισσότερο από δυο αιώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτέθηκε στο Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας και στο Asmholean Museum.

«Ένα από τα σπουδαιότερα ύστερα πορτραίτα του Rembrandt κινδυνεύει να εξαχθεί από τη Βρετανία, εκτός και αν βρεθεί αγοραστής που να μπορεί να δώσει την τιμή ζήτησης των 35 εκατ. στερλινών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Στη συνέχεια, όπως μεταδίδει το Artnet News, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο υπουργός εξήγησε πως ο πίνακας αυτός, που το βρετανικό κοινό απολαμβάνει για περισσότερα από 250 χρόνια, δίνει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ματιά στο παρελθόν και «μας βοηθά ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς έχουν εξελιχθεί κατά την πάροδο των αιώνων η κοινωνία και η τέχνη».

«Είναι σημαντικό τα έργα ζωγραφικής, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο διάσημα όσο αυτό, να είναι διαθέσιμα ώστε να μπορούν να διδαχθούν από αυτούς οι φοιτητές μας. Ελπίζω πως η προσωρινή απαγόρευση που έθεσα σε ισχύ θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθεί βρετανός αγοραστής ώστε να αγοράσει τον πίνακα του Rembrandt για να τον σώσει για το έθνος».

Ο πίνακας επρόκειτο να πωληθεί σε δημοπρασία της Sotheby’s και η απαγόρευση ισχύει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όμως θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2016 αν προκύψει κάποια σοβαρή πρόθεση για συγκέντρωση κεφαλαίων ώστε να αγοραστεί ο πίνακας στην προτεινόμενη τιμή των 35 εκατ. στερλινών.


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου