Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ισπανία: Έληξε η διαμάχη για την τύχη τεσσάρων έργων μεγάλων καλλιτεχνών


Η διαμάχη μεταξύ της υπηρεσίας Εθνικής Κληρονομιάς της Ισπανίας και του Museo Nacional del Prado της Μαδρίτης για την τύχη τεσσάρων έργων σπουδαίων κλασικών ζωγράφων έληξε, καθώς η υπηρεσία έκανε πίσω στην προσπάθειά της να μεταφερθούν οι πίνακες –μεταξύ των οποίων το τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων» καθώς και ο Ιησούς που πλένει τα πόδια των μαθητών του του Τιντορέτο- σε ένα μουσείο 160 εκατ. ευρώ που θα στεγάζει τις Βασιλικές Συλλογές, και το οποίο θα ανοίξει μέχρι το 2017 στη Μαδρίτη.

Σε επιστολή που είχε στείλει πέρυσι η υπηρεσία στο Prado, ζητούσε να επιστραφούν οι πίνακες, οι οποίοι βρίσκονται στη συλλογή του μουσείου από το 1940. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΔΣ του Prado.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Κληρονομιάς είπε πως οι πίνακες θα παραμείνουν στο Prado, σημειώνοντας πως το θέμα έχει λήξει και πως ποτέ δεν υπήρξε επίσημο αίτημα.

Το νέο μουσείο, όπως αναφέρει το The Art Newspaper, δεν θα στεγάζει μια μόνιμη συλλογή, αλλά θα παρουσιάζει στο πλαίσιο μιας σειράς προσωρινών εκθέσεων έργα από τα 19 παλάτια που απαρτίζουν τη Βασιλική Συλλογή.

Πηγή: The Art Newspaper 
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου