Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ψηφιοποιήθηκε και τέθηκε στη διάθεση του κοινού ολόκληρο το Ολυμπιακό αρχείο


Στον «αέρα» και πλήρως ανανεωμένη, βρίσκεται πλέον η νέα ιστοσελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Εκτός από τα νέα και τις πληροφορίες της ΕΟΕ, περιλαμβάνει πολλά στοιχεία για την ελληνική Ολυμπιακή ιστορία, τους Ολυμπιονίκες και την παρουσία της χώρας μας στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το έργο «Διαδικτυακή Πύλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με Θέμα τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ο αριθμός των εγγράφων που ψηφιοποιήθηκαν, τεκμηριώθηκαν και τοποθετήθηκαν στο ψηφιακό φτάνει τα 40.000 έγγραφα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ανάμεσά τους, αποφάσεις της Ολομέλειας, χειρόγραφες επιστολές εξεχουσών προσωπικοτήτων του Ολυμπιακού κινήματος, όπως του Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, αποκόμματα εφημερίδων κ.α., τα οποία πλέον διατίθενται στους ερευνητές, στους λάτρεις της Ολυμπιακής Ιδέας και των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων εύκολα, γρήγορα και άμεσα διασφαλίζοντας τη διάσωση του υλικού αυτού από τη φθορά του χρόνου.

Στο υλικό που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε περιλαμβάνονται επίσης βιβλία, χειρόγραφα, αφίσες, προγράμματα αγώνων, δοκίμια, φιλοτελικό υλικό από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, πίνακες ζωγραφικής καθώς και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις αντικειμένων υψηλής πολιτισμικής αξίας.

Μέσω της Διαδικτυακής Πύλης, ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στο μνημείο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, το μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, το νέο και παλαιό αρχαιολογικό μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία, το αρχαίο στάδιο και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, τον Κρόνιο Λόφο κ.α.

Έτσι, με σημείο εισόδου τη νέα διαδικτυακή πύλη της Ε.Ο.Ε. ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει:

- Eικονική περιήγηση μήκους 7 χλμ. με σφαιρικά πανοράματα (360οx360ο) ανά 10 μ. στην Αρχαία Ολυμπία.
- Δεκάδες πανοραμικές φωτογραφίες 360x360 εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών.
- Τρισδιάστατες (3D) αναπαραστάσεις περίπου 350 αντικειμένων.
- Δεκάδες πίνακες ζωγραφικής και λιθογραφίες.
- Περισσότερα από 700 τεμάχια φιλοτελικού υλικού.
- Βίντεο με αφήγηση στα αγγλικά και στα ελληνικά για την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
- Πάνω από 11.200 φωτογραφίες με τη σχετική τεκμηρίωση.
- Περίπου 40.000 έγγραφα πλήρως τεκμηριωμένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου