Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ken Griffin: «Πηγή ανησυχίας» η εκτίναξη των τιμών στην αγορά τέχνης


Η εκτίναξη των τιμών στην αγορά τέχνης αποτελεί «πηγή ανησυχίας» για τον δισεκατομμυριούχο Ken Griffin.

Μιλώντας στο CNBC, ο ιδρυτής του hedge fund Citadel και συλλέκτης τέχνης, δήλωσε πως η αγορά τέχνης έχει δει μια ταχεία αλλαγή, καθώς πλέον δεν κυριαρχούν οι συλλέκτες και έμποροι τέχνης, αλλά αυτοί που χρησιμοποιούν την τέχνη ως επένδυση.

Όπως ανέφερε, παρά το ότι ορισμένες πωλήσεις έργων γίνονται πρωτοσέλιδα, όπως για παράδειγμα η πώληση του πίνακα του Modigliani από τον οίκο Christies προς 170 εκατ. δολάρια τον περασμένο μήνα, η αγορά για έργα μικρότερης αξίας αρχίζει να φθίνει.

«Βλέπουμε τους κορυφαίους καλλιτέχνες με τα καλύτερα έργα τους να δημιουργούν ιστορικά ρεκόρ, όμως βλέπουμε τους μικρότερους καλλιτέχνες και έργα χαμηλότερης κατηγορίας κορυφαίων καλλιτεχνών να κινούνται πτωτικά σε ότι αφορά τις τιμές».

Σημειώνεται ότι στις δημοπρασίες του προηγούμενου μήνα οι Sotheby’s και Christie’s συγκέντρωσαν πάνω από 2 δις. δολάρια. Όμως, ενώ ορισμένα έργα πωλήθηκαν σημαντικά υψηλότερα της εκτιμώμενης τιμής τους –περιλαμβανομένων έργων του Modigliani, του Warhol και του Basquiat- άλλα έργα είτε πωλήθηκαν χαμηλότερα της εκτιμώμενης τιμής ή δεν πωλήθηκαν καθόλου.


Πηγή: CNBC
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου