Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Αrtist's book: "syn[chrono]sides" - Αναστασία Μηνά & Μαρία Οικονομοπούλου στη γκαλερί Elika


Το syn[chrono]sides είναι ένα artist's book υπό μορφή τετραδίου. Περιλαμβάνει έξι σχέδια από την κάθε μια καλλιτέχνη και ένα κοινό συνεργατικό τους. Σε αυτά τα σχέδια παρουσιάζεται μια συστηματική επανάληψη ιδιόμορφων μοτίβων γεωμετρικών και μη, κάνοντας εμφανή τη διαδικασία της γραφής. Ελαχιστοποιώντας τα μέσα τους, η Μηνά και η Οικονομοπούλου πραγματεύονται τις έννοιες της επανάληψης, του ίχνους, της γραφής, του χώρου και του χρόνου.

Η Αναστασία Μηνά και η Μαρία Οικονομοπούλου που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο και στο Ρόττερνταμ αντίστοιχα, δούλεψαν για ένα χρόνο μαζί, αλληλογραφώντας και ανταλλάσσοντας σχέδια με σκοπό τη δημιουργία του βιβλίου αυτού. Το syn[chrono]sides λοιπόν είναι ένα διπλής όψεως βιβλίο, όπου το οπισθόφυλλο λειτουργεί και ως εξώφυλλο και αντίστροφα. Η κάθε καλλιτέχνης έχει επιμεληθεί μια πλευρά του βιβλίου και στο μεσαίο φύλλο συναντιούνται με κοινό σχέδιο.

Τα 22 αντίτυπα είναι όλα σχεδιασμένα με το χέρι και παραπέμπουν σε χειρόγραφα βιβλία της αρχαιότητας και στην αναπαραγωγή τους από μοναχούς το μεσαίωνα.

Το βιβλίο syn[chrono]sides θα εκτεθεί στη Γκαλερί Elika στην Αθήνα από τις 22/12 έως τις 09/01/16 μαζί με σχέδια των δυο καλλιτεχνών, τα οποία προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής του βιβλίου.

Την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016 στις 18:00 ο εικαστικός Βασίλης Ζωγράφος θα συνομιλήσει με τις δυο δημιουργούς του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου