Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ποιες ήταν οι 10 κορυφαίες ανακαλύψεις στον κόσμο της Τέχνης το 2015


Οι τεχνολογικές εξελίξεις είχαν τεράστια επίδραση στον κόσμο της τέχνης το 2015, καθώς οι νέες τεχνικές έρευνας έδωσαν σε ακαδημαϊκούς και συντηρητές τη δυνατότητα να δουν υπό νέο φως τις διαδικασίες σκέψης και τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν μεγάλοι καλλιτέχνες παρελθόντων αιώνων, αλλά και να ανακαλύψουν χαμένους θησαυρούς.

Το Artnet News παρουσιάζει τις δέκα πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις που έγιναν στον χώρο της Τέχνης το 2015

1.Ανακάλυψη χαμένων γλυπτών του Donatello

Πριν από μερικά χρόνια, ο έμπορος τέχνης Andrew Butterfield αγόρασε ένα ξύλινο αγαλματίδιο από το κληροδότημα του εμπόρου τέχνης Giancarlo Ballino. Το γλυπτό είναι σχεδόν πανομοιότυπο με άλλο αγαλματίδιο που είχε αγοράσει το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης τη δεκαετία του 1960, το οποίο αποφασίστηκε τότε ότι δεν είχε δημιουργηθεί από το χέρι του Donatello.

Ο έμπορος όμως δεν μπορούσε να αγνοήσει την ομοιότητα. Έτσι, με τη βοήθεια αρκετών ακαδημαϊκών που ειδικεύονταν στην τέχνη της Ιταλικής Αναγέννησης, ο Butterfield κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι το έργο είναι πράγματι του Donatello.

2. Σλοβάκος έμπορος τέχνης ανακάλυψε μια σπάνια προτομή του Bernini

Ένας Σλοβάκος έμπορος τέχνης ρισκάρισε αγοράζοντας μια μαρμάρινη προτομή που είχε αποδοθεί σε λάθος καλλιτέχνη, που όμως, όπως αποδείχθηκε, ήταν ένα εξαιρετικά σπάνιο πρώιμο έργο του Gian Lorenzo Bernini. Τον Ιούνιο, η προτομή του Πάπα Παύλου του Ε’ αγοράστηκε από το Μουσείο Getty του Λος Άντζελες προς 33 εκατ. δολάρια.

3.Η Mona Lisa έκρυβε ένα άλλο πορτραίτο

Κατά την διάρκεια μιας δεκαετίας, ο Γάλλος επιστήμονας Pascal Cotte χρησιμοποίησε τεχνολογία ανακλαστικού φωτός για να αναλύσει τον διασημότερο πίνακα του κόσμου. Σύμφωνα με τον ερευνητή, ο αρχικός πίνακας δεν περιελάμβανε το γνωστό «αινιγματικό χαμόγελο». Το εύρημα ενδέχεται να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για τις διαδικασίες του Da Vinci, αλλά και για την ταυτότητα μιας εκ των διασημοτέρων γυναικών του κόσμου.

4.Ανακαλύφθηκε ένα χαμένο αυγό-ελέφαντας Fabergé

Το 2015 οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα μυστικό αντικείμενο σε ένα αυγό Fabergé που ανήκε στην συλλογή τέχνης της Βρετανικής Βασιλικής οικογένειας. Το Diamond Trellis Egg, που δημιουργήθηκε για λογαριασμό του τσάρου Αλεξάνδρου Γ’ το 1982, έκρυβε έναν μηχανικό ελέφαντα, στολισμένο με διαμάντια και ρουμπίνια. Παρά την ηλικία του, οι επιδιορθωτές ανέφεραν πως ο μηχανισμός εξακολουθεί να λειτουργεί τέλεια.

5. Το τραίνο με τους θησαυρούς των Ναζί πιθανότατα είναι… «μούφα»

Δυο άνδρες ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν ένα χαμένο στρατιωτικό τραίνο κοντά στην πόλη Walbrzych της Πολωνίας, που οι ειδικοί πίστευαν ότι θα μπορούσε να περιέχει χρυσό, πολύτιμους λίθους και έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας που είχαν λεηλατήσει οι Ναζοί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Εξακολουθούμε να περιμένουμε να καθοριστούν τα γεγονότα, όμως ελπίζουμε πως πρόκειται για πραγματικό εύρημα –όλες οι ευκαιρίες για την ταυτοποίηση και αποκατάσταση των λεηλατημένων περιουσιών από την Ναζιστική εποχή είναι καλοδεχούμενες», ανέφερε ο Jerome Hasler του Art Recovery Group.

Τον Δεκέμβριο όμως, ο καθηγητής Janusz Madej του Academy of Mining της Κρακοβίας δήλωσε στο BBC πως «Μπορεί να υπάρχει τούνελ. Δεν υπάρχει τραίνο».

6. Ερευνητές ανακαλύπτουν την κρυμμένη υπογραφή του Monet

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Jyväskylä της Φινλανδίας, με τη χρήση υπερφασματικής κάμερας και μιας συσκευής XRF αποκάλυψαν κρυμμένη κάτω από ένα στρώμα μπογιάς την υπογραφή του Claude Monet στον πίνακα A Haystack in the Evening Sun.

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές εξέφραζαν δυσπιστία για την γνησιότητα του πίνακα του 1891, λόγω της έλλειψης της υπογραφής.

7. Καλλιτεχνική αποστολή ανακαλύπτει τυχαία ένα υπό εξαφάνιση είδος χελώνας

Τον Σεπτέμβριο, ο θαλάσσιος βιολόγος David Gruber ανακάλυψε ένα υπό εξαφάνιση είδος θαλάσσιας χελώνας, που άφησε άφωνο το κοινό. Το φωσφορίζον καβούκι της χελώνας αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού.

Ο Gruber συμμετείχε σε αποστολή της TBA21 Academy –μιας καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας που «επιστρατεύει» καλλιτέχνες, επιμελητές και επιστήμονες για να εργαστούν σε projects που σχετίζονται με περιβαλλοντικά θέματα σε όλον τον κόσμο.

8. Η Κολομβία ανακαλύπτει ναυάγιο 300 ετών, αξίας 1 δις. δολαρίων

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Jean Manuel Santos τον χαρακτήρισε τον «πιο πολύτιμο θησαυρό που έχει βρεθεί στην ανθρώπινη ιστορία». Η ισπανική γαλέρα του 18ου αιώνα «San Jose» και οι θησαυροί της βρέθηκαν ανοικτά της ακτής της Καρθαγένης στις 27 Νοεμβρίου. Για την ιδιοκτησία του ναυαγίου ερίζουν ακόμα η Ισπανία και η πρώην αποικία της.

9. «Κρυφό μήνυμα» αποκαλύπτει ακτινογραφία του πίνακα «Μαύρο Τετράγωνο» του Kazimir Malevich

Οι ερευνητές της Tretyakov Gallery της Μόσχας χρησιμοποίησαν ακτινογραφική ανάλυση και ανακάλυψαν ότι ο πίνακας «Μαύρο Τετράγωνο» που φιλοτέχνησε το 1915 ο Malevich έκρυβε ένα… ανέκδοτο. Το κείμενο θεωρείται ότι αποτελεί απάντηση του καλλιγέχνη σε έναν πίνακα που είχε ζωγραφίσει το 1897 ο γάλλος συγγραφέας και χιουμορίστας Alphonse Allais.

10. Έφοδος της αστυνομίας αποκάλυψε θησαυρό 58 εκατ. δολαρίων

Κοινή έρευνα της Ελβετικής και Ιταλικής αστυνομίας οδήγησε στην διάλυση δικτύου λαθρεμπόρων, αρχηγός του οποίου ήταν ο διαβόητος Σικελός λαθρέμπορος Gianfranco Becchina και το οποίο είχε στην κατοχή του παράνομα αρχαία αντικείμενα αξίας 58 εκατ. δολαρίων. Η αστυνομία κατέσχεσε 5.361 αντικείμενα.


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου