Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Εβδομήντα ταινίες στο πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - Καλαμάτας


Ένα πανόραμα 70 ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας πενταετίας περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου (Άργος, Σκάλα Λακωνίας, Αμαλιάδα) με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών. Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια του φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ των ξένων καλεσμένων θα παραβρεθούν οι Frode Storaas από τη Νορβηγία και ο Martin Gruber από τη Γερμανία, εθνολόγοι - σκηνοθέτες στο πλαίσιο αφιερώματος στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και οι Manolo Sarmiento από τον Ισημερινό και Hugo Mata από το Σαλβαδόρ στο πλαίσιο αφιερώματος στο ιβηροαμερικάνικο ντοκιμαντέρ.

Ακόμη, θα παρουσιασθεί και η πρώτη καθαρά μεσσηνιακή παραγωγή ντοκιμαντέρ με τίτλο «It’s all Jazz to me» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Λιαράκου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στη Μάνη και τη Νορβηγία με θέμα την ιστορία μουσικών της τζαζ που συμμετέχουν στο φεστιβάλ τζαζ που γίνεται στην Καρδαμύλη εδώ και 3 χρόνια.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: σεμινάρια οπτικής ανθρωπολογίας από τους Frode Storaas και Martin Gruber που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Πολιτισμικής Διαχείρισης και απευθύνονται και στο ευρύ κοινό (Σάββατο 23, Δευτέρα 25 & Τρίτη 26 Ιανουαρίου - Χώρος Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), αφιέρωμα στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ (Κυριακή 24 Ιανουαρίου - Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου), αφιέρωμα στον Γιώργο Κολόζη με την προβολή 6 ταινιών του, τις οποίες θα προλογίσει ο σκηνοθέτης (Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου) και σεμινάριο παραγωγής εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Μαύρη Θύελλα» Νίκο Καλλαρά (Χώρος Καλλιτεχνικό Στέκι, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Ιανουαρίου).

Επίσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα γίνει παρουσίαση βιβλίου της Πέπης Ρηγοπούλου με τίτλο «Θάλαμος ανανήψεως» με εισηγητή τον δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη (Σάββατο 23 Ιανουαρίου 12:00 στον χώρο του καφέ Μπουκαδούρα στο Πάρκο του Λιμενικού) και θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Τέχνη και ψυχολογία» στην Μεσσήνη. Την ημερίδα συντονίζουν η ψυχολόγος Τέσση Λαζαράτου, και ο ψυχίατρος Θανάσης Κουρής, ενώ θα συμμετέχουν και οι σκηνοθέτες Σταύρος Ψυλλάκης με το ντοκιμαντέρ «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν», η Πέπη Ρηγοπούλου με το ντοκιμαντέρ «Σρέμπερ» και η Κλεώνη Φλέσσα με το ντοκιμαντέρ «Νίκος Δραγούμης. Ένας ζωγράφος στην σκιά της ιστορίας» (Κυριακή 24 Ιανουαρίου, 6μ.μ., Χώρος Πνευματικό Κέντρο Μεσσήνης).

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί και φέτος στην εκπαιδευτική ζώνη, που πέρυσι παρακολούθησαν πάνω από 3.500 μαθητές. Φέτος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, των οποίων τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στην διάρκεια του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη του δήμου Καλαμάτας, της περιφέρειας Πελοποννήσου, της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, του δήμου Άργους, της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθήνας, της ΚΕΑΔΗΜ και σε συνεργασία με το Goethe Institut, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «Αγών». Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει η Τζίνα Πετροπούλου σε συνεργασία με την σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου