Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Τα ενοίκια «απειλή» για την βρετανική αγορά τέχνης


Τα αυξανόμενα ενοίκια και οι επιχειρηματικές χρεώσεις αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για την θέση της Βρετανίας στην παγκόσμια αγορά τέχνης, λέει το ένα τρίτο των εμπόρων τέχνης που συμμετείχε σε δημοσκόπηση της London Art Fair.

Όπως μεταδίδει το The Art Newspaper, από τις 126 γκαλερί που εξέθεσαν έργα στην φετινή φουάρ, οι 53 απάντησαν στο ερωτηματολόγιο που αφορούσε στις προβλέψεις για την αγορά τέχνης το 2016, με το 37% ε αυτών να δηλώνει πως το βασικό πρόβλημα είναι τα ενοίκια.

Η δημοσκόπηση, η οποία ολοκληρώθηκε την παραμονή των εγκαινίων της φουάρ (στις 20 Ιανουαρίου), δείχνει την ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχει η πορεία της αγοράς ακινήτων στον τομέα του πολιτισμού, ιδιαίτερα στο Λονδίνο, που τα τελευταία χρόνια βιώνει μια «μαζική έξοδο» καλλιτεχνών.

Το 21% των γκαλερί εκφράζει ανησυχία για τις περικοπές στην χρηματοδότηση της τέχνης από την τοπική κυβέρνηση, το 12% το αυξανόμενο κόστος και τη μειωμένη διαθεσιμότητα στούντιο και το 10% για το εκπαιδευτικό σύστημα που βάζει σε «δεύτερη μοίρα» την τέχνη.

Ωστόσο, παρά τα πρόσφατα δημοσιεύματα, το 85% των εμπόρων τέχνης που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρούν πως η αγορά τέχνης θα παραμείνει εξίσου ισχυρή, ή θα πάει καλύτερα, φέτος. Το 43% δήλωσε πως ο αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που επιθυμούν να αγοράσουν έργα τέχνης αποτελεί την μεγαλύετρη ευκαιρία, το 23% κάνουν λόγο για περισσότερες πωλήσεις σε διεθνείς εμπόρους τέχνης και το 17% υποστηρίζει πως οι συνεργασίες θα δώσουν ώθηση τόσο στο προφίλ τους όσο και στα κέρδη.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου