Στενότερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών, «άσυλο» για την απειλούμενη πολιτιστική ιδιοκτησία, κατονομασία των χωρών που λειτουργούν ως «ασφαλή καταφύγια» για τους λαθρεμπόρους καθώς και αυστηροποίηση της νομοθεσίας κατά της διακίνησης αρχαιοτήτων και πολιτιστικών αγαθών, είναι μεταξύ των 50 μέτρων που ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε Ιράκ και Συρία.
Ο κ. Hollande ανακοίνωσε πως η Γαλλία θα αρχίσει να ελέγχει τις εισαγωγές αρχαιολογικών έργων τέχνης και θα δημιουργήσει «καταφύγια» όπου θα μπορούν να αποθηκεύονται και να προστατεύονται μουσειακές συλλογές και ανακτημένα πολιτιστικά αγαθά, όπως μεταδίδει το The Art Newspaper.
Οι προτάσεις της Γαλλίας έγιναν στο πλαίσιο έκθεσης που προετοίμασε ο διευθυντής του Λούβρου, Jean-Luc Martinez και παρουσιάστηκαν από τον κ. Hollande στην γενική συνέλευση της UNESCO στις 17 Νοεμβρίου –μόλις τέσσερις ημέρες μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε πως το «τεράστιο κύμα του αισθήματος που δημιουργεί η καταστροφή στη Μέση Ανατολή» θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια παγκόσμια αντίδραση κατά του παράνομου εμπορίου.
Το κείμενο δόθηκε σε όλους τους υπουργούς Πολιτισμού στις Βρυξέλλες. Κάποιες από τις συστάσεις συμπεριλήφθησαν σε έγγραφο συζήτησης, όπως για παράδειγμα η διανομή της «κόκκινης λίστας» του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε πως ελάχιστες κατασχέσεις έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη και το Λουξεμβούργο επέβαλε να μην γίνει αναφορά στο θέμα των freeports.
Οι υπουργοί Πολιτισμού της Γαλλίας και της Γερμανίας υποσχέθηκαν πως θα συναντηθόυν ώστε να αυξηθεί η συνεργασία στην Ευρώπη κατά της διακίνησης αρχαιοτήτων.
Κατά τον κ. Martinez, η έκθεσή του παρέχει την βάση για την κατάρτιση ενός παγκόσμιου σχεδίου δράσης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες ζώνες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως πολλά από τα μέτρα που παρουσίασε η Γαλλία έχουν ήδη προταθεί από την UNESCO σε διεθνείς συναντήσεις. Όμως, είναι ασαφές αν θα υιοθετηθούν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι πολλές Συνθήκες της UNESCO που αφορούν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχουν καν επικυρωθεί από ορισμένες χώρες.
Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου