Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Το ΕΙΠ στηρίζει την υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου


Τη στήριξή του προς την υποψηφιότητα για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, αποφάσισε να δώσει με εκδηλώσεις και δράσεις το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Ίδρυμα, πρόκειται για "ελάχιστη ανταπόδοση της προσφοράς, αναγνωρίζοντας ότι:

Πρώτον, η υπόθεση της Ειρήνης είναι κυρίως υπόθεση της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, παραδοσιακές αξίες του Ελληνισμού και της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δεύτερον, οι κάτοικοι του Αιγαίου περιθάλπουν με στοργή, αγάπη και σεβασμό τους πρόσφυγες που καταφθάνουν δια ξηράς και θαλάσσης στον Ελλαδικό χώρο, μεταφέροντας τους την πρώτη ακτίνα ελπίδος και φωτός για ένα μέλλον Ελεύθερο και Δημοκρατικό.

Τρίτον, οι άνθρωποι του Αιγαίου προσέφεραν και προσφέρουν ανιδιοτελώς με μόνη αρχή να υπηρετούν τις αξίες του ανθρωπισμού. Πρόκειται για μια στάση ζωής που ανταποκρίνεται στις παραδόσεις και τις αξίες ενός μακραίωνος Αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού".

"Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι οι νήσοι του Αιγαίου είναι άξιοι να τιμηθούν με το βραβείο του Νόμπελ Ειρήνης", καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΙΠ.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο του 2015 έχει ξεκινήσει διαδικτυακά εκστρατεία συλλογής υπογραφών προκειμένου να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης, στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου για τη στάση τους στους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά.

Όπως αναφέρεται στην διαδικτυακή εκστρατεία, η οποία μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 260.000 υπογραφές, "από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, ψαράδες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, δάσκαλοι, κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου… άνοιξαν την αγκαλιά τους και τα σπίτια τους σε οικογένειες προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Είναι εκεί κάθε μέρα για να προσφέρουν στεγνά ρούχα, νερό, φαΐ και καταφύγιο, και συχνά ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή στα παγωμένα νερά για να σώσουν τους συνανθρώπους μας.

Με τις πράξεις τους κατάφεραν να πνίξουν τον φόβο και τον ρατσισμό σε ένα κύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που άγγιξε όλο τον πλανήτη. Τώρα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να τους το ανταποδώσουμε.

Υπόγραψε τώρα το ψήφισμα για να ζητήσουμε να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους ήρωες του Αιγαίου και διάδωσέ το παντού μέσω email, Facebook και Twitter."

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μάλιστα, είχε δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να είναι υποψήφιοι για Νόμπελ οι κάτοικοι των νησιών και για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από ειδικούς να μελετήσουν το ζήτημα.

Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου