Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

"Με τα λόγια (γίνεται)": Ξαναδιαβάζοντας τον Τάκη Παπατσώνη


Στην 3η εκδήλωση του 5ου κύκλου τους, οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις Με τα λόγια (γίνεται)” και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, παρουσιάζουν αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή του 20ου αιώνα, Τάκη Παπατσώνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την γέννησή του και 40 χρόνων από τον θάνατό του. Η εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Παρότι συχνά παραβλέπεται, ο Τάκης Παπατσώνης (1895-1976) είναι –μαζί με τον Καβάφη– ο κατεξοχήν πρωτοπόρος της ελληνικής μοντέρνας ποίησης. Πρωτοδημοσίευσε το 1914, ενώ άρχισε να γράφει σε ελεύθερο στίχο ήδη από το 1920: δέκα χρόνια πριν από την 'γενιά του '30' και τους υπερρεαλιστές. Ήταν ακόμη, δηλαδή, η εποχή που, ενώ παρέμενε καθοριστική η μορφή του Παλαμά και ωρίμαζε η φωνή του Σικελιανού, το 'νέο' αναγνωριζόταν στον Καρυωτάκη, τον Άγρα, και τους συνοδοιπόρους τους.

Η επιλογή από το έργο του που εξέδωσε ο ίδιος, κυκλοφορεί έως σήμερα στον τόμο Εκλογή Α' – Ursa Minor – Εκλογή Β'. Υπήρξε επίσης σημαντικός μεταφραστής των Έλιοτ, Κλωντέλ, Χαίλντερλιν, κ.ά.. Την ποίησή του διατρέχει ο μεταφυσικός στοχασμός, αλλά και μια γήινη αισθαντικότητα, ανάμικτη με υπαρξιακή αγωνία. Η δε γλώσσα του είναι ένα προσωπικό κράμα, διακριτό από την δημοτική στην οποία εργάστηκαν οι συγκαιρινοί ομότεχνοί του. Οι ιδιαιτερότητές του αυτές, σχεδόν τον έθεσαν στο περιθώριο, και σαν να τον αποσιώπησαν. Σήμερα, όμως, επιστρέφουμε σ' αυτόν, γευόμενοι, διδασκόμενοι και θαυμάζοντας τις ποιητικές αρετές του.

Έτσι, για την εκδήλωση αυτή, εννέα ποιήτριες και ποιητές –οι: Ορφέας Απέργης, Λίνος Ιωαννίδης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δήμητρα Κωτούλα, Παυλίνα Μάρβιν, Ηρώ Νικοπούλου, Γιάννης Πατίλης, Χρήστος Σιορίκης, και Θωμάς Τσαλαπάτης– επέλεξαν, διαβάζουν, και σχολιάζουν ποιήματα του Τάκη Παπατσώνη, ενώ η Ισμήνη Καρυωτάκη ξετυλίγει το νήμα του βίου και του έργου του ποιητή.

Ημερομηνία: Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016, στις 19:30
Διεύθυνση: Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου