Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

UNESCO: Δίνει $90.000 για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Μαλάουι


Τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 90.000 δολαρίων στο Μαλάουι για ένα έργο που αφορά στην προστασία των παροιμιών και των λαϊκών παραμυθιών των Nkhonde, Tumbuka και Chewa, ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή της η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για στοιχεία σημαντικά για τον πολιτισμό της χώρας και η μετάδοση των οποίων φθίνει.

Το project, που έχει στόχο να καταγράψει την κληρονομιά αυτή, προβλέπει την εκπαίδευση έξι ερευνητών του Συνδέσμου Προφορικών Παραδόσεων του Μαλάουι ώστε να βοηθήσουν έξι άτομα των ενδιαφερόμενων κοινοτήτων να πάρουν συνεντεύξεις από ανθρώπους της περιοχής και να συλλέξουν περίπου 30 παροιμίες και παραμύθια, καθώς ελάχιστα από αυτά έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί. Το υλικό αυτό θα κινηματογραφηθεί, μεταγραφεί, μεταφραστεί και εκδοθεί.

Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία φέρνει «κοντά» τους εκπροσώπους 24 κρατών που συμμετέχουν στην Συνθήκη της UNESCO για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Επιτροπή αποφασίζει τα μέτρα για την προστασία των προφορικών παραδόσεων και εκφράσεων, των τεχνών του θεάματος, των κοινωνιών πρακτικών, των τελετουργικών, των εορταστικών εκδηλώσεων, της γνώσης και των πρακτικών που αφορούν στην φύση και το σύμπαν ή στην γνώση και τις δεξιότητες για την δημιουργία παραδοσιακών τεχνών, που συνιστούν την άυλη κληρονομιά

Η Επιτροπή καθόρισε επίσης 12 οδηγίες που αναγνωρίζουν τον ρόλο της προστασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030, που είχε υιοθετήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης πως η 11η ετήσια συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.

Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου