Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Η Ελβετία επέστρεψε στην Ιταλία δεκάδες κιβώτια με κλεμμένες αρχαιότητες


Δεκάδες κιβώτια με κλεμμένες αρχαιότητες που σχετίζονται με βρετανό έμπορο τέχνης και τα οποία βρίσκονταν σε αποθήκη για 15 χρόνια, επεστράφησαν στην Ιταλία από την Ελβετία.

Η επιστροφή των θησαυρών αυτών αυξάνει την πίεση προς τη Βρετανία να επιστρέψει περίπου 700 τεχνουργήματα που επίσης συνδέονται με τον ίδιο συλλέκτη, σύμφωνα με την Independent.

Η εισαγγελία της Γενεύης ανέφερε πως επέστρεψε δυο ετρουσκικές σαρκοφάγους και 45 κιβώτια που περιείχαν αρχαία ετρουσκικά αντικείμενα στη Ρώμη στις 14 Ιανουαρίου.

«Οι αρχαιότητες ήρθαν στη Γενεύη από έναν πρώην διακεκριμένο βρετανό έμπορο τέχνης, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με το εμπόριο αρκετών κλεμμένων αρχαιοτήτων σε όλον τον κόσμο», ανέφερε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Ο έμπορος τέχνης λέγεται πως είναι ο χρεοκοπημένος ιδιώτης συλλέκτης Robin Symes, ο οποίος φυλακίστηκε το 2005 διότι αγνόησε δικαστικές εντολές για την πώληση αιγυπτιακού αγάλματος.

Ιταλοί δικηγόροι ισχυρίζονται επίσης πως άλλα 700 αντικείμενα που βρίσκονται στα χέρια του εκκαθαριστή του Symes, στη Βρετανία, προέρχονται από παράνομη ανασκαφή και πουλήθηκαν παράνομα. Τα αντικείμενα αυτά, που περιλαμβάνουν γλυπτά, κοσμήματα και δοχεία, είναι κυρίως αρχαία ετρουσκικά αντικείμενα από τις περιοχές Λάτσιο και Τοσκάνης.

Πηγή: Independent
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου