Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Πενιχρά τα αποτελέσματα της έρευνας για τη συλλογή Gurlitt


Η γερμανική task force η οποία ερευνούσε την προέλευση σχεδόν 1.500 έργων τέχνης που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του Cornelius Gurlitt στο Μόναχο και στην οικία του στο Σάλτσμπουργκ, ανακοίνωσε πως η έρευνα που διενεργήθηκε σε 162 έργα της συλλογής δείχνει πως εκλάπησαν από τους Ναζί, όμως μόνο πέντε από αυτά έχει εξακριβωθεί πως εκλάπησαν από εβραϊκές οικογένειες και συστήθηκε η αποκατάστασή τους.

Σύμφωνα με το The Art Newspaper, στην τελική της έκθεση, η task force αναφέρει πως μέχρι τώρα έχει προσδιοριστεί οριστικά η προέλευση μόνο 13 έργων. Ο Ronald Laucer, πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, χαρακτήρισε την πρόοδο των ερευνών «πενιχρή και μη ικανοποιητική». Εκτός των πέντε έργων που επιβεβαιώθηκε ότι εκλάπησαν, υπάρχουν δυο ακόμα που πιθανότατα εκλάπησαν, ενώ έξι επιβεβαιώθηκε πως δεν ήταν κλεμμένα.

Οι έρευνες για την συλλογή του Gurlitt θα περάσουν τώρα στο νεοϊδρυθέν Stiftung Deutsches Zentrum Kulturgutverluste (Γερμανικό Ίδρυμα Χαμένης Τέχνης). Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της μετά από δυο χρόνια, η task force αναγνώρισε ως προτεραιότητα για τις μελλοντικές έρευνες τα 162 έργα τέχνης όπου υπάρχουν ενδείξεις κλοπής.

Σημειώνεται πως η task force είχε ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο κλοπής για 507 έργα, καθώς είτε ανήκαν σε μέλη της οικογένειας Gurlitt, είτε ήταν δώρα που δέχθηκαν από καλλιτέχνες τα μέλη της οικογένειας, ή είχαν κατασχεθεί από γερμανικά μουσεία από τον Joseph Goebbels καθώς θεωρήθηκαν «εκφυλισμένη τέχνη». Οι ερευνητές μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν αν τα υπόλοιπα έργα εκλάπησαν από εβραίους συλλέκτες.

Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου