Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ΗΠΑ: Απαγορεύει με νόμο την εισαγωγή αρχαιοτήτων από τη Συρία


Νομοσχέδιο που στόχο έχει να αποτρέψει την ροή τεχνουργημάτων που έχουν αφαιρεθεί παράνομα από τη Συρία, ενέκρινε ομόφωνα η αμερικανική Γερουσία. Η Πράξη για την Προστασία και Διατήρηση της Διεθνούς Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας είχε ήδη λάβει το «πράσινο φως» από την Βουλή των Αντιπροσώπων, και τώρα αναμένεται να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και να γίνει νόμος.

Όπως αναφέρει το The Art Newspaper, ο νόμος στην ουσία απαγορεύει την εισαγωγή «οποιουδήποτε αρχαιολογικού ή εθνολογικού υλικού από τη Συρία», δίνοντας στον Πρόεδρο και στο Κογκρέσο εξουσία επίβλεψης των εισαγωγών αυτών. Ο Πρόεδρος θα αναφέρει ετησίως στο Κογκρέσο τις προσπάθειες του εκτελεστικού οργάνου για την προστασία και διατήρηση της διεθνούς πολιτιστικής ιδιοκτησίας.

Σημειώνεται πως η αξία των αρχαιοτήτων της Συρίας που εισάγονται στις ΗΠΑ έχει πενταπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας των αμερικανικών τελωνειακών αρχών. Η έρευνα αποκαλύπτει πως οι αρχαιότητες από τη Συρία ήταν η Νο 1 εισαγωγή από τη χώρα αυτή το 2014, με την αξία της να εκτιμάται στα 11 εκατ. δολάρια, από 2,2 εκατ. δολάρια το 2009, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.

Η συνολική αξία των εισαγωγών από τη Συρία έχει μειωθεί από τα 285,9 εκατ. δολάρια το 2009 στα 12,4 εκατ. δολάρια το 2014, λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο καθεστώς Άσσαντ.

Η αύξηση των εισαγωγών αρχαιοτήτων αποδίδεται στις λεηλασίες του Ισλαμικού Κράτους.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου