Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Triptyques: Έκθεση του Jean Nouvel στη γκαλερί Gagosian


Ο καθρέφτης είναι ένα αντικείμενο με το οποίο συγκατοικείς, αντανακλώνται σ' αυτόν πολύ προσωπικές εικόνες-εικόνες απ' το σπίτι σου. Καμιά φορά βλέπεις μέχρι και τη θέα έξω απ' το παράθυρο μέσα απ' τον καθρέφτη σου -Jean Nouvel. Η γκαλερί Gagosian της Αθήνας παρουσιάζει τα έργα Triptyques, μια σειρά από καθρέφτες σε περιορισμένο αριθμό κομματιών, και το γλυπτό Boite a outils (Εργαλειοθήκη) του Jean Nouvel.

Ο Νουβέλ αποκαλεί τον εαυτό του αρχιτέκτονα και ντιζάινερ-όπως και πολλοί άλλοι Μοντερνιστές στο παρελθόν, των οποίων το έργο δεν περιορίζεται σε έναν μόνο τομέα δραστηριοποίησης. Τα προϊόντα της δουλειάς του έχουν άλλοτε ως πηγή έμπνευσης ένα αρχιτεκτονικό έργο που του έχει ανατεθεί, άλλοτε αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις που παραπέμπουν μεν στον τρόπο που σχεδιάζει κτίρια, έχουν όμως μια πολύ συγκεκριμένη χρήση.

Η σχολαστικότητα με την οποία προσεγγίζει ο Νουβέλ τη δουλειά του, ασχέτως κλίμακας, από ένα μικρό αντικείμενο έως ένα αρχιτεκτόνημα, εμποτίζει τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης με λυρισμό που τους προσδίδει τελειότητα στη μορφή αλλά συνάμα και χρηστικότητα. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος τους, τα έργα Triptyques (Τρίπτυχα) είναι χρωματιστοί καθρέφτες που αποτελούνται από τρία μέρη.

Η έκθεση στη γκαλερί Gagosian-Μέρλιν 3, Αθήνα-θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου