Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

UNESCO: Η πρώτη καταγραφή των καταστροφών στην Παλμύρα


Τα προκαταρκτικά της ευρήματα για τις ζημιές που υπέστη ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας παρουσίασε η τεχνική ομάδα της UNESCO.

Η Παλμύρα, μια όαση στην έρημο της Συρίας, περιλαμβάνει τα ερείπια μιας σπουδαίας πολύς που κάποτε ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού του αρχαίου κόσμου. από τον 1ο μέχρι τον 2ο αιώνα, η τέχνη και η αρχιτεκτονική της Παλμύρας, στο σταυροδρόμι διαφόρων πολιτισμών, «πάντρευε» τις ελληνορωμαϊκές τεχνικές με τις τοπικές παραδόσεις και τις περσικές επιρροές.

Με επικεφαλής την διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, Mechtild Rössler, η αποστολή βρέθηκε από τις 24 έως τις 26 Απριλίου τόσο στο μουσείο όσο και στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας, συνοδεία προσωπικού ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατέγραψε τις σημαντικές ζημιές που υπέστη το μουσείο, όπου διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα από τα αγάλματα και τις σαρκοφάγους που ήταν πολύ ογκώδη για να αφαιρεθούν προκειμένου να διαφυλαχθούν, είχαν καταστραφεί, σπάει, οι κεφαλές τους είχαν κοπεί και τα θραύσματά τους είχαν αφεθεί στο έδαφος.

Οι ειδήμονες προσδιόρισαν έκτακτα μέτρα για να διασφαλιστεί το κτήριο αλλά και τις εργασίες που θα απαιτηθούν για να καταγραφούν, να εκκενωθούν, να διασφαλιστούν και να αποκατασταθούν όσες αρχαιότητες είναι δυνατόν. Οι εργασίες για την καταγραφή των θραυσμάτων των κατεστραμμένων αγαλμάτων έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στον αρχαιολογικό χώρο, οι ειδήμονες της UNESCO κατέγραψαν την κατάσταση της συντήρησης της μεγάλης κιονοστοιχίας και της αγοράς. Παρατήρησαν την καταστροφή της αψίδας του θριάμβου και του ναού του Βααλ Σαμιν, ο οποίος κατεστράφη ολοσχερώς. Τα μέλη της αποστολής τήρησαν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων που δολοφονήθηκαν στο αμφιθέατρο.

Οι συμμετέχοντες στην αποστολή εξέτασαν τις ζημιές στον Ναό Μπελ από απόσταση, στον οποίον η πρόσβαση παραμένει ανέφικτη καθώς δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι εργασίες αποναρκοθέτησης. Ομοίως, αδύνατη είναι η πρόσβαση και στο φρούριο Μαμλουκ, το οποίο επίσης υπέστη σοβαρές ζημιές.

Οι ειδήμονες που συμμετείχαν στην αποστολή θεωρούν πως παρά την καταστροφή αρκετών μνημείων, ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας διατηρεί μεγάλο μέρος της ακεραιότητας και της αυθεντικότητάς της και η UNESCO θα εργαστεί με τους εταίρους της προκειμένου να υιοθετήσει έκτακτα μέτρα προστασίας.

Η πλήρης αναφορά για την Παλμύρα θα παρουσιαστεί στην 40η συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο να προσδιοριστούν οι συστάσεις για τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Παράλληλα, στις 2 και 3 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο διεθνής σύσκεψη ειδημόνων για την διατήρηση των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Συρίας.

Α.Γ.Φ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου