Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Από 15 έως 26 Ιουλίου το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας


Από τις 15 έως και 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με ένα πρόγραμμα που αναμένεται να εντυπωσιάσει και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του σύγχρονου χορού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και φέτος έχει προγραμματίσει ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες και σπουδαστές του χορού, όσο και σε ερασιτέχνες, αλλά και ανθρώπους που απλά αγαπούν το χορό και την κίνηση.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια διαφορετικών αισθητικών και τεχνικών, που επανασυνδέουν το σήμερα του χορού με βασικές ιδέες και πρακτικές που πηγάζουν από ιστορικές στιγμές του σύγχρονου χορού: τις απαρχές του μοντέρνου χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν και τον αμερικανικό μεταμοντέρνο χορό.

Επίσης, θα υλοποιηθεί κι ένα εργαστήρι που επικεντρώνεται στη σύγχρονη τεχνική του χορού για όλους.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 25 Ιουλίου, στο Ζουμπούλειο Μέγαρο, από 10:00 - 12:00, σεμινάριο χορού με την Μπάρμπαρα Κέιν: Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, η μουσική του Γκλουκ και ο χορός της Ισιδώρας Ντάνκαν, σε συνεργασία με τη γαλλίδα χορεύτρια και καθηγήτρια Φρανσουάζ Ραγκώ.

Το σεμινάριο αρχίζει με μια σύντομη ομιλία για την πρωτοπόρο του σύγχρονου χορού Ισιδώρα Ντάνκαν και την κληρονομιά της στη σύγχρονη εποχή. Ο κύριος άξονας των μαθημάτων είναι η τεχνική που δημιούργησε η Ντάνκαν, με στόχο να εκτιμηθούν και να γίνουν πιο κατανοητές οι χορογραφίες, όπως θα εξελίσσονται στο δεύτερο μέρος κάθε μαθήματος. Ο χορός της Ισιδώρας Ντάνκαν θα συνδεθεί με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους του Ορφέα και της Ιφιγένειας, που έχουν τις ρίζες τους στις Μυκήνες και την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τα χαρακτηριστικά του ύφους της Ντάνκαν που βασίζεται στην ροή της κίνησης της φύσης και την ιστορία του παρελθόντος, κυρίως της αρχαίας Ελλάδας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές σχολών χορού (παιδιά από 7 ετών και άνω), σπουδαστές χορού, επαγγελματίες χορευτές και ερασιτέχνες, καθώς και σε άτομα χωρίς χορευτική εμπειρία. Το σεμινάριο θα καταλήξει σε ανοιχτή παρουσίαση των συμμετεχόντων την Κυριακή 24 Ιουλίου στις 20:00, στο Μέγαρο Χορού - Στούντιο.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο σύγχρονου χορού με την Πατ Κάττερσον, από 15 έως 25 Ιουλίου, στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, 10:00 - 12:00.

Στόχος του σεμιναρίου αυτού είναι οι συμμετέχοντες να μάθουν και να βιώσουν τη διαδικασία δημιουργίας που χρησιμοποιεί η Νεοϋορκέζα χορογράφος Πατ Κάττερσον στις πρόσφατες δουλειές της, μέρος των οποίων είναι το 108ο έργο της με τίτλο NOW.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές χορού και σε επαγγελματίες χορευτές, ενώ το αποτέλεσμα του σεμιναρίου θα παρουσιαστεί την τελευταία ημέρα των μαθημάτων στο κοινό, στις 22:00 της Δευτέρας 25 Ιουλίου στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού. Επίσης, η Πατ Κάττερσον που συνεργάζεται για δεύτερη φορά με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, διδάσκοντας στο εργαστήρι σύγχρονου χορού για επαγγελματίες χορευτές, θα δώσει και διάλεξη κατά την διάρκεια του φεστιβάλ.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι με την ομάδα Candoco Dance Company την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, 12:00 με 14:00.

Πρόκειται για ένα εργαστήρι δύο ωρών που θα προσφέρει η περίφημη ομάδα σύγχρονου χορού Candoco Dance Company (Καντούκο Ντανς Κόμπανυ) ατόμων με ή χωρίς αναπηρία. Μέσα από τις τεχνικές του σύγχρονου χορού και με στοιχεία από τα έργα Beheld (του Aλεξάντερ Γουίτλεϋ) και Notturnino (του Τόμας Χάουερτ), τα μέλη της ομάδας οδηγούν τους συμμετέχοντες να εκφραστούν δημιουργικά.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα με και χωρίς αναπηρία, από 18 ετών. Απαραίτητη και μόνη προϋπόθεση, να αγαπάνε το χορό και την κίνηση, με ελεύθερη συμμετοχή, απαραίτητη όμως δήλωση συμμετοχής.

Υπογραμμίζεται ότι, οι ώρες παρακολούθησης των σεμιναρίων και του εργαστηρίου δεν συμπίπτουν, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής.

Τέλος, εγγραφές και πληροφορίες δίνονται, για τα σεμινάρια και το εργαστήριο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@kalamatadancefestival.gr, ενώ δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου