Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Θησαυροί από τη θάλασσα της Σικελίας στο Ashmolean Museum


Ένας ρωμαϊκός αμφορέας, ο οποίος για 1.800 ολόκληρα χρόνια βρισκόταν κρυμμένος στο βυθό της θάλασσας της Σικελίας, είναι ένα από τα εκθέματα που παρουσιάζονται στο Ashmolean Museum της Οξφόρδης -το παλαιότερο πανεπιστημιακό μουσείο τέχνης, αρχαιολογίας και φυσικής ιστορίας στη Μεγάλη Βρετανία- στο πλαίσιο της έκθεσης «Θύελλες, πόλεμοι και ναυάγια – Θησαυροί από τη Σικελία».


Ο αμφορέας είναι ένας από τους 200 θησαυρούς που ανασύρθηκαν τα τελευταία 60 χρόνια από τις θάλασσες της Σικελίας. Το διάσημο μουσείο της Οξφόρδης επιχειρεί να ρίξει μια ματιά στην ιστορία του νησιού που εκτείνεται σε περισσότερα από 2.500 χρόνια. Ο τίτλος της έκθεσης είναι

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει «τη ροή ανθρώπων, αγαθών και ιδεών ανάμεσα στην Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» δηλώνει ο Πολ Ρόμπερτς, επιμελητής και διευθυντής της συλλογής αρχαιοτήτων στο Ashmolean Museum της Οξφόρδης. «Όλοι γνωρίζουμε τους θαυμάσιους θησαυρούς της Σικελίας στην ξηρά αλλά εξίσου συναρπαστικοί είναι και οι θησαυροί που βρίσκονται στο βυθό» λέει.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση αυτού του είδους στη βόρεια Ευρώπη, όσον αφορά το εύρος και τη θεματική. Μετά την Οξφόρδη τμήμα της έκθεσης θα μεταφερθεί στην Κοπεγχάγη και αργότερα στο μουσείο του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας στη Βόννη.

Ο επισκέπτης μπορεί ψηφιακά να ζήσει την αγωνία μιας πολυαίμακτης ναυμαχίας ανάμεσα στην Καρχηδόνα και τη Ρώμη ή να νιώσει την ειρηνική ατμόσφαιρα μιας βυζαντινής εκκλησίας. Πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Όπως για παράδειγμα ένα χάλκινο έμβολο, το οποίο βρισκόταν στην πλώρη πολεμικών πλοίων και στόχο είχε να βυθίζει τα εχθρικά σκάφη. Ακόμα μπορεί να δει κανείς στον γάντζο του εμβόλου ξύλινα κατάλοιπα μιας εχθρικής γαλέρας που πήρε μέρος στην αποφασιστική ναυμαχία μεταξύ Ρώμης και Καρχηδόνας το 241 π.Χ.

Ένα ολόκληρο δωμάτιο αφιερώνεται σε μια λυόμενη εκκλησία από την εποχή του Ιουστινιανού. «Αυτή είναι η εκκλησία μας τύπου ΙΚΕΑ» λέει η επιμελήτρια Αλεξάντρα Σοφρόνιεφ, επισημαίνοντας πως τότε, στα πλαίσια των χριστιανικών αποστολών, μεταφέρονταν ολόκληρα τμήματα εκκλησιών.

Τα πρώτα εκθέματα ανασύρθηκαν το 1960 υπό την καθοδήγηση του Γερμανού επιστήμονα Γκέρχαρντ Καπιτέν. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου