Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Η Νάγια Γιακουμάκη νέα Εταίρος και Διευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας


Η Νάγια Γιακουμάκη γίνεται το νέο εταιρικό μέλος της Μπιενάλε της Αθήνας, σε μια φάση όπου η δέκα ετών επιτυχημένη Μπιενάλε ενισχύει την διεθνή εμβέλεια και προοπτική της.

Στο κύριο ρόλο της, ως Διευθύντρια Έρευνας και Διεθνών Δικτύων, θα συνεργάζεται στενά με τον ιδρυτικό διευθυντή Poka-Yio για να συμβάλει στην επίτευξη ενός ευρέως προγράμματος εκθέσεων και δημόσιων εκδηλώσεων, ενώ θα εργαστεί στρατηγικά στην εσωτερική δομή του οργανισμού η Μπιενάλε της Αθήνας.

"Αισθάνομαι προνομιούχα που συνεργάζομαι με την Μπιενάλε της Αθήνας, την δραστηριότητα της οποίας έχω παρακολουθήσει από κοντά, και ανυπομονώ να συμβάλω στη μελλοντική επιτυχία της ως ένας κορυφαίος διεθνής οργανισμός για την ανάλυση και παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης", δήλωσε η κ. Γιακουμάκη.

Ενώ αποδέχεται το νέο ρόλο της στην Μπιενάλε της Αθήνας, η κ. Γιακουμάκη παραμένει αφοσιωμένη στο έργο της στην Whitechapel Gallery.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, η Ξένια Καλπακτσόγλου, μια εκ των τριών ιδρυτικών μελών και συνδιευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας, αποχώρησε από τον οργανισμό και με τη σύμφωνη γνώμη της ο Poka-Yio (Πολύδωρος Καρυοφύλλης) αναλαμβάνει την διεύθυνσή του. Όπως ανακοινώθηκε τότε από την Μπιενάλε, "οι συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς συνεχίζονται και επεκτείνονται".

Η Νάγια Γιακουμάκη είναι επιμελήτρια και καλλιτέχνης με σημαντική εμπειρία στον χώρο. Από το 1991 διδάσκει σε πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό σε θέματα Επιμέλειας και Εικαστικών Τεχνών.

Από το 2005 είναι επιμελήτρια στη Whitechapel Gallery στο Λονδίνο, όπου ανέπτυξε και καθιέρωσε ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκθέσεων που σχετίζονται με τη χρήση των αρχείων ως επιμελητικών πόρων. Αυτό το πρόγραμμα έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή της επαγγελματικής κοινότητας και είναι ενεργό εδώ και μια δεκαετία.

Η Νάγια Γιακουμάκη διευθύνει το ΝΕΟΝ Curatorial Exchange & Award, μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από τον οργανισμό NEON και οργανώνεται από την Whitechapel Gallery, και η οποία προωθεί επαγγελματικές σχέσεις για ανερχόμενους επιμελητές.

Η Νάγια Γιακουμάκη έχει επιμεληθεί μια σειρά από επιτυχημένες εκθέσεις και νέες παραγωγές έργων τέχνης συμπεριλαμβανομένων των John Latham: Anarchive (2010), This is Tomorrow (2011), Rothko in Britain (2012), Aspen Magazine: 1965-1971 (2012), Black Eyes and Lemonade: Curating Popular Art (2013), Supporting Artists: ACME's first decade (2013-2014), Stephen Willats: Concerning Our Present Way of Living (2014) and most recently Intellectual Barbarians: The Kibbo Kift Kindred (2015-2016) and Imprint 93 (2016).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου