Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Η Εφταλού του Γιώργου Λαζόγκα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας


Τριαπέντε σχέδια του ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ, Γιώργου Λαζόγκα, εμπνευσμένα από την Εφταλού, περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινίασε το Σάββατο η Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας στη Λέσβο.

Ο κ. Λαζόγκας σχεδίασε τα έργα αυτά πριν χρόνια στον Μόλυβο, όπου περνούσε τα καλοκαίρια, την δεκαετία του 80, όταν μοίραζε τη ζωή του μεταξύ Θεσσαλονίκης όπου δίδασκε σχέδιο στην αρχιτεκτονική του ΑΠΘ και στο Παρίσι όπου εργαζόταν και εξέθετε. Η έρημη τότε και μοναχική παραλία της Εφταλού του προσέφερε απόλυτη ελευθερία.

Εν αρχή είναι ο μύθος και η Εφταλού, για τον Γιώργο Λαζόγκα, ήταν το συμβολικό «πέρασμα» στην απέναντι όχθη. Υπάρχει το εδώ και το πέρα. Από τη Λέσβο στην Ιωνία και από την Ιωνία στη Λέσβο.

Οι μύθοι επιβιώνουν και η Εφταλού σήμερα, όπως και στο παρελθόν, έγινε το πέρασμα στην ελευθερία και την ελπίδα για τους χιλιάδες πρόσφυγες.

Η μαγεία του τόπου αποτυπώθηκε δημιουργικά. Η αίσθηση του Ομηρικού τοπίου, σαν ανέπαφου από το χρόνο, έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση του σχεδιαστικού λεξιλογίου του, που τον οδήγησε εκείνη την εποχή στο «πέρασμα» της ενότητας «Blind painting».

Τα σχέδια αποτυπώνουν το τοπίο και τη γυναικεία μορφή, σε εκτύπωση που επέβλεψε ο ίδιος, σε ινδικό χειροποίητο χαρτί. Το σύνολο των 35 σχεδίων αφιερώνεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Μολύβου, αντίδωρο στον τόπο που τα γέννησε. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Αυγούστου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου