Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Αιτιολογημένη γνώμη Κομισιόν κατά οκτώ χωρών για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθώνΠεριθώριο δυο μηνών έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες για να ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία τους νέους κανόνες για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν παρθεί παράνομα από άλλα κράτη μέλη.

Αν δεν συμμορφωθούν, τότε θα ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες, σύμφωνα με το EurActiv Spain.

Η Κομισιόν έχει υποβάλει αιτιολογημένη γνώμη κατά της Ισπανίας, της Κύπρου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, «η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει κάθε χώρα της ΕΕ». Εξηγεί πως η νέα οδηγία στόχο έχει να συμφιλιώσει την αρχή της ελεύθερης διακίνησης αγαθών με την προστασία της εθνικής κληρονομιάς.

Η αρχική οδηγία, του 1993, καταρτίστηκε ως αποτέλεσμα της δημιουργίας της ενιαίας αγοράς, που σήμαινε πως τα κράτη μέλη δεν μπορούσαν να εμποδίσουν την διακίνηση αντικειμένων στα διεθνή σύνορα.

Η οδηγία θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στις εθνικές νομοθεσίες μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου του 2015, όμως οι οκτώ προαναφερθείσες χώρες δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους.

Πηγή: EurActiv Spain
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου