Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Πρόσβαση στον πολιτισμό για ΑΜΕΑ παρέχει το μουσείο Garage της Μόσχας


Μια νέα πρωτοβουλία, που στόχο έχει να κάνει πιο φιλικούς και προσβάσιμους σε επισκέπτες με ειδικές ανάγκες ξεκινά το Garage Museum of Contemporary Art της Μόσχας. Το πρόγραμμα με τίτλο Co-thinkers, που θα διαρκέσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου, αποτελεί κάτι πρωτοποριακό για τη Ρωσία, όπου τα ΑΜΕΑ γενικά δεν έχουν ίση πρόσβαση σε πολιτιστικά ινστιτούτα, ενώ τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αποκλείονται από τα κανονικά σχολεία, όπως έχει καταγγείλει και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παρά τους νέους νόμους που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο, που απαγορεύουν τις διακρίσεις κατά των ΑΜΕΑ, "έχουμε αυτή την κληρονομιά της Σοβιετικής περιόδου, όπου γινόταν μεγάλες διακρίσεις κατά των ατόμων με ειδικές ανάγκες", δήλωσε στο The Art Newspaper η Maria Sarycheva, στέλεχος του μουσείου Garage.

Αν και ορισμένα ρωσικά πολιτιστικά ιδρύματα, περιλαμβανομένου του μουσείου Ερμιτάζ στην Αγ. Πετρούπολη, προσφέρουν υπηρεσίες για ΑΜΕΑ, ωστόσο τα περισσότερα δεν διευκολύνουν την πλήρη πρόσβαση των ατόμων αυτών σε γκαλερί.

"Για το γενικό Ρωσικό κοινό, υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης αναφορικά με τη σύγχρονη τέχνη", σημειώνει η επιμελήτρια του Garage, Anastasia Mityushina. Για τους τυφλούς, τους κωφούς ή άτομα με άλλες ειδικές ανάγκες, ο όγκος της εύκολα προσβάσιμης πληροφόρησης "είναι περίπου 1%", σχολίασε.

Το Garage ελπίζει πως η έκθεση Co-thinkers -που είναι η πρώτη μιας σειράς ετήσιων projects τα οποία διοργανώνονται σε συνεργασία με άτομα με διάφορες ειδικές ανάγκες- θα βοηθήσει ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Το project παρουσιάζει 18 έργα 17 σύγχρονων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι Maurizio Cattelan, Robert Rauschenberg και James Turrell, που με κάποιον τρόπο εξετάζουν ή μεταβάλουν την αντίληψη. Όλα τα έργα τα έχουν δανείσει ιδιώτες συλλέκτες από τη Μόσχα.

Το project περιλαμβάνει επίσης μοντέλα 3D του κάθε αντικειμένου, τα οποία θα μπορούν να αγγίζουν οι επισκέπτες.

Τον Σεπτέμβριο το Garage σχεδιάζει να φιλοξενήσει περίπου 50 επιμελητές, επαγγελματίες της εκπαίδευσης και των μουσείων, από ολόκληρη τη Ρωσία για το δεύτερο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις υπηρεσίες προς ΑΜΕΑ. Το φετινό πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στην αύξηση της πρόσβασης για επισκέπτες με προβλήματα ακοής.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου