Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Alongside: Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Ι. Ρήγου στην Τήνο


Την έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Ι. Ρήγου με τίτλο Alongside εγκαινιάζει στις 3 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου. Θέμα της έκθεσης, είναι τα βαπόρια και λιμάνια που έχει φωτογραφίσει ο κ. Ρήγος τα τελευταία χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Ο όρος «Αlongside» χρησιμοποιείται διεθνώς για ένα βαπόρι που έχει φτάσει στον προορισμό του, έχει δέσει τους κάβους του και είναι καθόλα έτοιμο να φορτώσει ή να εκφορτώσει το εμπόρευμά του. Συχνά ένα πλοίο ταξιδεύει μήνες για να φτάσει στο λιμάνι όπου θα μείνει λίγες μόνο μέρες πριν συνεχίσει το ταξίδι του. Αποθήκες, γερανοί και άλλα βαριά μηχανήματα σε διαρκή λειτουργία, ναύτες και λιμενεργάτες που δουλεύουν πυρετωδώς για τον ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό απόπλου του πλοίου, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν και επικρατούν σ’ αυτό το ιδιαίτερο τοπίο ανθρώπινης δραστηριότητας, που συνήθως μένει αθέατο και άγνωστο στους κατοίκους ακόμη και των κοντινών πόλεων. Έως την έλευση του πλοίου, τα λιμάνια και οι ντόκοι τους φαντάζουν εγκαταλελειμμένα, στοιχειωμένα περιβάλλοντα στο έλεος του χρόνου και της θάλασσας έως ότου, με το αγκυροβόλημα, επανέλθουν στη ζωή.

Όπως σημειώνει ο κ. Ρήγος η επαγγελματική ενασχόληση σε ναυτιλιακές εταιρείες τα τελευταία 12 χρόνια του έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψω σε πολλά μήκη και πλάτη του πλανήτη και να επισκεφθεί μεγάλο αριθμό λιμανιών και ναυπηγείων.

«Η ιδιαίτερη αισθητική του βιομηχανικού τοπίου σ’ αυτούς τους τόπους -προκυμαίες, αποβάθρες, πλοία, κτίρια, μηχανήματα- καθώς και η συγγένειά τους με αντίστοιχους -γνώριμους- χώρους στα λιμάνια και τα νησιά της Ελλάδας, με ενέπνεαν πάντα και μου γεννούσαν την επιθυμία της καλλιτεχνικής αποτύπωσής τους μέσα από το φακό», σημειώνει.

Η έκθεση θα διαρκέσει από την 1η ως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου