Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Ετοιμόρροπα κορυφαία σερβικά μουσεία


Πριν από αρκετά χρόνια το Βελιγράδι σχεδίαζε να καταθέσει υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2020. Εν τέλει όμως η ιδέα εγκαταλείφθηκε, μιας και οι πύλες των σημαντικότερων μουσείων της πόλης παραμένουν εδώ και χρόνια κλειστές για τους επισκέπτες. Πότε και αν θα αλλάξει η κατάσταση αυτή δεν το γνωρίζει κανείς. Στο παρελθόν υπήρξαν σχέδια για επισκευή των ετοιμόρροπων κτιρίων, τα οποία δεν έγιναν πράξη.

Το άλλοτε φημισμένο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης παρουσιάζει μια θλιβερή εικόνα, μεταδίδει η Deutsche Welle. Το φουτουριστικό κτίριο παραμένει κλειστό από το 2007. Η είσοδος του βρίσκεται σε κακή κατάσταση, τα παράθυρα είναι θολά και η σκεπή σκουριασμένη. Η σερβική κυβέρνηση διέθεσε χρήματα για να ξανανοίξει το μουσείο στις αρχές του 2015. Όμως τα σχέδια ανακαίνισης του μουσείου εγκαταλείφθηκαν. Από τις αλληλοκατηγορίες των πολιτικών συμπεραίνει κανείς ότι οι λόγοι σχετίζονται πιθανότατα με διαφθορά, κακοδιαχείριση και γενικότερη αδιαφορία.

Το Βελιγράδι προτίθεται να διαθέσει τώρα περίπου 6,6 εκατομμύρια ευρώ για να ανακαινίσει το Εθνικό Μουσείο που παραμένει κλειστό από το 2003. Τα απαραίτητα μηχανήματα βρίσκονται ήδη στην είσοδο του μουσείου. Άγνωστο ωστόσο πότε θα ξεκινήσει το έργο, αλλά και αν αρκούν τα χρήματα.

Ο πολιτισμός είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας

Τα τελευταία χρόνια τα μέσα ενημέρωσης επικρίνουν την παρακμή της πολιτιστικής ζωής στο Βελιγράδι, κάνοντας λόγο για «πόλη δίχως μουσεία» ή «για τέχνη πίσω από λουκέτα». Δεν είναι όμως μόνο το Εθνικό Μουσείο και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, που βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και το Μουσείο της Πόλης του Βελιγράδιου, το Τεχνικό Μουσείο, αλλά και το Ιστορικό Μουσείο.

Ένα από τα λίγα ανοιχτά μουσεία της πόλης είναι το Εθνογραφικό Μουσείο, το οποίο ωστόσο συνδέεται με ένα σκάνδαλο. Ο γιός της διευθύντριας έλαβε άδεια να φωτογραφηθεί ως νεόνυμφος με τους καλεσμένους της γαμήλιας τελετής μπροστά από τα εκθέματα. Το συνδικάτο των εργαζομένων δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει την διεύθυνση για διαφθορά, υποστηρίζοντας ότι χρήματα του δημοσίου μπήκαν σε ιδιωτικές τσέπες. «Ο πολιτισμός είναι ο καθρέφτης μιας κάθε κοινωνίας», δήλωσε με νόημα ο υπουργός Παιδείας Ιβάν Τάσοβατς στο κανάλι N1.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου