Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Στο φως ναός ιωνικού ρυθμού και επιγραφές της Πτολεμαϊκής εποχής στην Πάφο


Σε μικρό ναό ιωνικού ρυθμού ανήκουν τα αρχιτεκτονικά μέλη, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην βραχονησίδα Γερόνησος, στην Πάφο.

Ο ναός βρισκόταν στην άκρη του γκρεμού στο δυτικότερο σημείο της νησίδας και είχε ανεγερθεί πάνω σε υπερυψωμένη βάση (podium) πλάτους 8.47 μ., επιμελημένης τοιχοποιίας και επιχρισμένης, ώστε να δίνει την εντύπωση μαρμάρινου οικοδομήματος.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου το οικοδόμημα είχε κεντρική θύρα πλαισιωμένη από δύο εντοιχισμένους κίονες ιωνικού ρυθμού, οι οποίοι στήριζαν ιωνικό επιστύλιο με οριζόντιο γείσο. Η οροφή του ναού ήταν δίρριχτη επικλινής με αετωματικές απολήξεις στις δύο στενές πλευρές, ενώ οι μακρές πλευρές κατέληγαν σε επικρανίτιδα με ιωνικό κυμάτιο.

Επίσης, οι ανασκαφές έφεραν στο φως πλήθος οστράκων και επιγραφών εντός του ιερού του ναού του τέλους της περιόδου της Πτολεμαϊκής κυριαρχίας στην Κύπρο.
Οι ανασκαφές έγιναν από την αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση της δρος Τζόαν Μπρέτον Κόνελι, καθηγήτριας Κλασικών Σπουδών.
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, 'Αγγελος Χανιώτης, βοηθούμενος από τον δρ Μπένιαμιν Βίλαντ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, είναι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, που μελετά το υλικό που βρέθηκε εντός του ιερού του ναού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου