Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Χιλιανοί απαιτούν η Βρετανία να επιστρέψει άγαλμα στο Νησί του Πάσχα


Ομάδα Χιλιανών κινηματογραφιστών ξεκίνησαν εκστρατεία για την επιστροφή από το Βρετανικό Μουσείο αγάλματος από το Νησί του Πάσχα.

Το Hoa Haka Nana’ia ή αλλιώς ο «κρυμμένος ή κλεμμένος φίλος», που δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα και ζυγίζει περίπου τέσσερις τόνους, εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Σύμφωνα με την κουλτούρα Rapa Nui, το άγαλμα πιστεύεται ότι κατοικείται από πνεύματα που προστατεύουν τις τοπικές φυλές.

Οι δημιουργοί ενός νέου ντοκυμαντέρ με θέμα τα αγάλματα, θεωρούν πως η επιστροφή του στο Νησί του Πάσχα θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση στο νησί.

«Ένας τρόπος για να ανακτηθεί το πνεύμα για να αποκατασταθεί η ευημερία στο νησί, είναι να επιστρέψει το πνεύμα του Moai Hoa Kaka Nana’ia στον τόπο του», αναφέρουν, σύμφωνα με το AFP.

Η παραγωγός του ντοκυμαντέρ, Paula Rossetti, δήλωσε στο πρακτορείο πως έχει αίτηση με περισσότερες από 500 υπογραφές με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση της Χιλής να απαιτήσει την επιστροφή του αγάλματος και άλλων πολύτιμων τεχνουργημάτων, παραδέχεται ωστόσο πως αυτό θα είναι δύσκολο.

Πηγή: AFP
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου