Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Αναβιώνει η «Καπετάνισσα της Πάτμου»


Το έθιμο της συνοδείας της εικόνας της Παναγίας του Γερανού με ψαροκάικα αναβιώνει από φέτος στην Πάτμο, στις 15 Αυγούστου.

Το έθιμο χρονολογείται από το 1880 με βάση τις πληροφορίες που βρέθηκαν στην Δισυπόστατη Εκκλησία Παναγίας του Γερανού και Αγίας Ιουλιανής.

Οι αλιείς της περιοχής του Κονσολάτου Σκάλας Πάτμου φρόντιζαν με τον τρόπο τους τα καθίσματα και είχαν από τότε την επιμέλεια της ετοιμασίας της εορτής σε συνεργασία με την Επιτροπή Αναστύλωσης και Συντήρησης του Ιερού Ναού. Λόγω έλλειψης δρόμου η χρήση του σκάφους ήταν η μοναδική λύση για πρόσβαση στην περιοχή.

Σήμερα υπάρχει δρόμος και αυτή η συνήθεια έχει αλλάξει με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά τροχοφόρα και όχι πολλά ιστιοφόρα στην περιοχή.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργανώνει με τον Σύλλογο Επιτηδευματιών Πάτμου «Η Ανάπτυξη» αυτή την εκδήλωση που έχει πολύπλευρα οφέλη.

Η διατήρηση της τέχνης των Καραβομαραγκών , η εξάσκηση της ναυτικής τέχνης ,η Αργία στην ημέρα της Παναγίας, το Πατμιακό καφέδισμα στο πέρας του Εσπερινού , το απίθανο ηλιοβασίλεμα και η συνέχεια των παραδοσιακών εθίμων είναι τα στοιχεία που δίνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αναβίωση του εθίμου.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών έχει θέσει την εκδήλωση υπό την Αιγίδα του και με αυτό τον τρόπο καλεί τα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη να συμμετέχουν στην εκδήλωση. Η χάρη της Παναγίας σκεπάζει τους Καπεταναίους και τα πληρώματα όλο τον χρόνο στα ταξίδια τους. Μεγαλόπρεπα στην εορτή της ταξιδεύει και γίνεται «Η Καπετάνισσα της Πάτμου».

Στις 15 Αυγούστου 2016 και ώρα 16:00 θα ξεκινήσει η συνοδεία της εικόνας από την περιοχή « Κονσολάτο» του Λιμένα Σκάλας Πάτμου με τα καΐκια.

Προορισμός είναι ο όρμος της Παναγίας του Γερανού.

Ο Εσπερινός μετά αρτοκλασίας θα τελεσθεί στις 19:00 .

Η ευχή των σταφυλιών είναι στο πέρας του Εσπερινού και ακολουθεί το κέρασμα παραδοσιακών προϊόντων.

Η επιστροφή θα γίνει στις 22:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου