Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Ο ενδεκάλογος των don'ts για τις δημοπρασίες


Μπορεί να μην έχετε πολύ χρήμα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μπείτε στον κόσμο των συλλεκτών. Για αυτούς που τώρα ξεκινούν, ένας οίκος δημοπρασιών μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά τρομακτικό μέρος, και όχι άδικα: ένα... χασμουρητό σε λάθος στιγμή και ο... ατυχής μπορεί να χωρίς να το καταλάβει να έχει δώσει προσφορά εκατομμυρίων δολαρίων!

Το Artnet News δίνει ένδεκα χρήσιμες συμβουλές για τους επίδοξους συλλέκτες:

1. Μην σηκώνετε το χέρι σας αν δεν δίνετε προσφορά

Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, όμως μια κίνηση του χεριού σε λάθος στιγμή, είναι πραγματικό πρόβλημα. "Το πιο ενοχλητικό είναι όταν κάποιοι χαιρετούν φίλους τους", σχολίασε στο Artnet News ο Mark Poltimore, αναπληρωτής πρόεδρος της Sotheby's Europe. "Πραγματικά νομίζεις ότι δίνουν προσφορά για κάτι!". Είναι τόσο ενοχλητικό που οι δημοπράτες "ξεμπροστιάζουν" αυτόν που χαιρέτισε, ρωτώντας αν κάνει προσφορά, ακόμα και αν έχουν καταλάβει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

2. Μην τρώτε κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας

Οι δημοπρασίες μπορεί να είναι χρονοβόρες, και έτσι καλό θα είναι να πάτε προετοιμασμένοι -όχι όμως φέρνοντας σνακς μαζί σας. O Poltimore είπε επίσης πως δεν αντέχει "όταν φέρουν το πικνικ μαζί τους, τρώγωντας διάφορα σνακς κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας". Βρείτε χρόνο να φάτε κάτι πριν φτάσετε στη δημοπρασία, ώστε να μην πλειοδοτήσετε με άδειο στομάχι.

3. Μην πλειοδοτήσετε στο λάθος lot

Με τόσα πολλά που συμβαίνουν στις δημοπρασίες, είναι πιο εύκολο απ' ότι φαντάζεστε να μπερδευτείτε. Μια άλλη συμπεριφορά που δεν αρέσει στον Poltimore είναι όταν οι συμμετέχοντες κατά λάθος κάνουν προσφορά για lots που δεν τους ενδιαφέρουν.

4. Δεν είναι ώρα για ύπνο

Ναι, μπορεί η δημοπρασία να κρατήσει πολλές ώρες, όμως κρατήστε τα μάτια ανοικτά. Είναι εξαιρετικά αγενές να σας πάρει ο ύπνος και ο δημοπράτης σίγουρα θα το καταλάβει αν σας πάρει ο ύπνος (πράγμα που όπως διαβεβαιώνει ο Poltimore "έχει συμβεί").

5. Μην πλειοδοτείτε μόνο για να ανέβει η τιμή

Ορισμένοι dealers και συλλέκτες υποβάλουν μια και μόνο μεγάλη προσφορά κατά τη διάρκεια της δημοπράτησης ενός lot, και στη συνέχεια αποσύρονται τελείως από τη δημοπρασία. Αυτό μπορεί να βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς αγοράς για τους καλλιτέχνες της συλλογής σας, χωρίς περαιτέρω οικονομική δέσμευση, όμως είναι απρεπές.

6. Μην φοβάστε να περιμένετε για μετά το τέλος της δημοπρασίας

Όταν τα lots δεν βρίσκουν αγοραστή, τότε οι πωλήσεις μετά την επίσημη δημοπρασία μπορεί να είναι ο "καλύτερος φίλος" για τον συλλέκτη με περιορισμένο προϋπολογισμό. Αν καθήσατε στη δημοπρασία και ξέρετε που έληξε η διαδικασία πλειοδότησης, τότε θα έχετε μια αίσθηση του ποσού που μπορείτε να προσφέρετε.

7. Μην το παρακάνετε με τα "συνθηματικά"

Αν θέλετε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας ως αγοραστής, ένα μυστικό σύστημα πλειοδοσίας μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Ωστόσο, κάποιος ειδικός, μιλώντας στο Artnet News, θυμάται μια περίπτωση όταν η τιμή είχε ξεπεράσει το προϋπολογισμό κάποιου πλειοδότη, όμως, αφηρημένα, συνέχισε να «στρώνει» τα γυαλιά του, δείχνοντας έτσι άθελά του την πρόθεσή του να συνεχίσει να πλειοδοτεί. Τρομοκρατημένος, ο πλειοδότης έπρεπε να βγει από την αίθουσα για να σταματήσει ο ειδικός να υποβάλει προσφορές για λογαριασμό του. αυτός "έστρωσε" για γυαλιά του.

8. Μην ξεχάσετε να πάρετε το αντικείμενο σπίτι!

Αν κερδίσετε την πλειοδοσία, έχετε περιορισμένο χρονικό περιθώριο για να παραλάβετε το καινούριο σας απόκτημα. Αν καθυστερήσετε πολύ, θα πρέπει να πληρώσετε διόλου ευκαταφρόνητα τέλη αποθήκευσης. Βέβαια, δεν θα είστε ο μόνος: πρώην υπάλληλος του οίκου Christie’s δήλωσε στο Artnet News ότι ο οίκος εξακολουθεί να έχει στις αποθήκες του έργα που πωλήθηκαν την δεκαετία του 1980!

9. Να πάτε προετοιμασμένοι

Το τελευταίο που θέλετε να κάνετε είναι να χάσετε ένα σπουδαίο lot διότι δεν μπορείτε να καταλάβετε εγκαίρως πως λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές, ή γιατί δεν έχετε ξεκαθαρίσει τη γραμμή πίστωσής σας. Δεν είμαστε όλοι Liu Yiqian, ο οποίος αγόρασε διάφορα έργα, μεταξύ των οποίων και το γυμνό του Amedeo Modigliani με την American Express του, για να αυξήσει το… μπόνους του…

10. Μην πολυπιστεύετε τους καταλόγους

Πριν από μερικά χρόνια, η συγγραφέας Alice Gregory μοιράστηκε μια διασκεδαστική ιστορία για τον τρόπο που παράγονται οι κατάλογοι δημοπρασιών της Sotheby’s, αποκαλύπτοντας την υπερβολική υπερβολή που χρησιμοποιείται για να διαφημιστούν τα έργα που βγαίνουν «στο σφυρί».

11. Να είστε προετοιμασμένοι να πληρώσετε

Μπορεί η αγορά τέχνης της Κίνας να σημειώνει εκρηκτική άνοδο τα τελευταία χρόνια, όμως κάποτε η περιοχή «μαστίζονταν» από αγοραστές που δεν πλήρωναν για έργα τέχνης ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για τα οποία είχαν πλειοδοτήσει. Κάποιες φορές, όπως το 2009 όταν σύμβουλος του Ταμείου Εθνικών Θησαυρών της Κίνας αρνήθηκε να πληρώσει αφότου κέρδισε στην δημοπρασία για ένα ζεύγος κεφαλές Zodiac που είχαν κλαπεί από το Θερινό Παλάτι κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου του Οπίου, η άρνηση αυτή έχει πολιτικά κίνητρα. Ωστόσο, ο γενικός κανόνας είναι πως είναι μια πολύ κακή ιδέα να μην πληρώνεις γι’ αυτό που έχεις αγοράσει.


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου