Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

«Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης 1985-1989»: Έκθεση του Κωνσταντίνου Πίττα στο Μουσείο Μπενάκη


Τα τελευταία χρόνια πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στα τέλη της δεκαετίας του 80, ο Κωνσταντίνος Πίττας ταξιδεύει σε όλη την διαιρεμένη τότε Ευρώπη, από τον νότο στον βορρά και από τη Λισσαβόνα μέχρι την Κρακοβία, στην Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη ταυτόχρονα. Φωτογραφίζει ανθρώπους και μόνο, φοβισμένους ανθρώπους στην Ανατολή, μοναχικούς και άλλους στη Δύση. Άνδρες και γυναίκες που ζουν στο περιθώριο της Ιστορίας, σημαδεμένοι όμως από αυτή, μέλη όλοι της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η “αφελής” του ιδέα ήταν να παρουσιάσει τους Ευρωπαίους σαν μια ενότητα, σαν μια μεγάλη οικογένεια, πέρα από σύνορα και τείχη, μέσα σ' ένα βιβλίο. Σταματάει να φωτογραφίζει την ημέρα που πέφτει το Τείχος, στις 10 Νοεμβρίου 1989. Επιστρέφει στην Ελλάδα με μια εντυπωσιακή συλλογή εικόνων, “θάβει” όμως τα αρνητικά του σ' ένα κουτί, μη θέλοντας να κάνει καριέρα με αυτά και εγκαταλείπει τη φωτογραφία.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά, οι εικόνες παίρνουν εκδίκηση από τον δημιουργό τους, βγαίνουν τυχαία στο φως και τον παρασύρουν να μοιραστεί πια όλα αυτά τα βλέμματα, τις στιγμές, την απεραντοσύνη των δρόμων, τη μοναξιά, την καλοσύνη των ξένων, το τέλος μιας εποχής. Ιστορικό ντοκουμέντο και ταυτόχρονα καλλιτεχνικό επίτευγμα από ένα φωτογράφο που δεν “καταγράφει”, ούτε κάνει “Τέχνη”.

Η πολύτιμη αυτή εργασία παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένη στο κοινό, σε μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στις 20:00.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Νοεμβρίου.


Διεύθυνση: Πειραιώς 138
Εγκαίνια: 6/09/2016, 20:00
Διάρκεια: 29/09/2016 - 20/11/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου