Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

«Η γνώση είναι δύναμη» το θέμα του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνέδριου του Ιδρύματος Σύλβια Ιωάννου


Από τις 2 ως τις 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Sylvia Ioannou Foundation, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία και θα αποτελέσει μια πρώτη γνωριμία της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας με το νέο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου.

Ο γενικός τίτλος του φετινού Συνεδρίου είναι «Η γνώση είναι δύναμη» και βασικός του στόχος είναι η διερεύνηση των ιστορικών διαστάσεων και των διαδρομών της γνώσης που παραδίδεται μέσα από βιβλία και χάρτες, ξεκινώντας από τη σφαίρα των προσωπικών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών για την κωδικοποίηση της γνώσης και προχωρώντας σε ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια διάχυσή της, προς όφελος της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και του ευρύτερου κοινού.

Επιτεύγματα βιβλιοθηκονομικής φύσεως θα αναδειχθούν μέσα από παρουσιάσεις της οργάνωσης και της λειτουργίας σημαντικών και πρωτοποριακών Βιβλιοθηκών από την Ευρώπη και την Αμερική, ενώ οι προκλήσεις και οι προοπτικές διαφορετικών τύπων Ανοικτών Βιβλιοθηκών θα εξετασθούν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων ειδικών και του ακροατηρίου.

Η πολύπλευρη φύση και λειτουργία των χαρτών ως αποθετηρίων γνώσης και ισχύος θα αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια τριών συνεδριών βασισμένων σε αδημοσίευτα, χειρόγραφα χαρτογραφικά τεκμήρια, δυτικοευρωπαϊκά και οθωμανικά, από τη συλλογή του Sylvia Ioannou Foundation: έναν πολυτελή πορτολάνο της Μεσογείου από τον G. B. Cavallini (1635), έναν ανώνυμο οθωμανικό πορτολάνο της Μεσογείου σε μελάνι και υδατοχρώματα (17ος-18ος αι.), έναν χάρτη της Κύπρου σχεδιασμένο και υπομνηματισμένο από ανώνυμο Γάλλο ταξιδιώτη κατά το πρότυπο του A. Drummond (18ος αι.) και ένα από τα είκοσι τρία γνωστά σωζόμενα χειρόγραφα, με κείμενο, του περίφημου Kitab-ı Bahriye του Piri Reis.

Θεματικές ενότητες:
Οι Βιβλιοθήκες ως Αποθετήρια Γνώσης: Παρόν και Μέλλον
Οι Χάρτες ως Αποθετήρια Γνώσης και Εκφράσεις Ισχύος
Η Χαρτογραφία ως Πεδίο Συνάντησης του Επιστημονικού Λόγου και της Καλλιτεχνίας
Βιωματική ΧαρτογραφίαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου