Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Τέσσερα θεατρικά στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Διέλευσις»


Τέσσερα θεατρικά έργα πρόκειται να παρουσιαστούν στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Διέλευσις» κατά την χειμερινή θεατρική περίοδο 2016-2017.

Από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 20:00 παρουσιάζεται η «Κωμωδία μιας άλλης εποχής» του Αλεξέι Αρμπούζωφ, σε σκηνοθεσία Χρυσάνθης Κορνηλίου. Το έργο παίζεται για δεύτερη χρονιά στον Πολυχώρο «Διέλευσις», σε μετάφραση απ’ ευθείας από τη ρωσική γλώσσα της Λούλας Γιαννακοπούλου και του Γιούρι Γιαννακόπουλου. Είναι η συνάντηση ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ώριμης ηλικίας, που συναντιούνται σε ένα θεραπευτήριο στη Ρίγα της Λετονίας. Εκείνος είναι ο αρχίατρος του θεραπευτηρίου και εκείνη έχει πάει ένα είδος διακοπών για ξεκούραση.

«Η νοσταλγία ενός ρεμπέτη» το μουσικοθεατρικό έργο, με παντομίμα και ζωντανή μουσική, που έχει επιμεληθεί ο Γάλλος σκηνοθέτης Jean Jaques Tesson συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Οι δύο πρώτες θα γίνουν στις 12 και 26 Νοεμβρίου 2016. Για τις επόμενες θα υπάρξει έγκαιρα ανακοίνωση.

Πρόκειται για να ταξίδι που συνδυάζει ζωντανή μουσική και παντομίμα. Για την ιστοριογραφία της ρεμπέτικης και λαϊκής μας μουσικής με συνδυασμό παντομίμας και ζωντανής μουσικής με την συνάντηση των ηθοποιών της ομάδας θεάτρου δρόμου «Παίζω-Δρόμος» και του ρεμπέτικου σχήματος «οι Παραπεταμένοι».

Η ιστορική συνάντηση δύο μουσικών ειδών, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής: το Πειραιώτικο και το Σμυρναίικο, από την οποία θα γεννηθεί το ρεμπέτικο.

Η συνάντηση, μέσα στην παράσταση, του νεαρού Πειραιώτη ρεμπέτη και της τσαχπίνας Σμυρνιάς, η οποία συμβολίζει το κράμα των δύο ειδών.

Η συνάντηση ενός μουσικού είδους και μίας σελίδας της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Από το 1920 έως τη δεκαετία του 1960, το ρεμπέτικο τραγούδι ακολουθεί τις περιπέτειες και τα πάθη της χώρας στο πρώτο μέρος του 20ου αιώνα: Μικρασιατική καταστροφή, δικτατορία του Μεταξά, κατοχή, Εμφύλιος…

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Jean-Jacques Tesson
Ηχοληψία-Φωτισμός: Καράμπαμπα Φωτεινή
Κοστούμια: Francoise Dangon

Παίζουν (ηθοποιοί και μουσικοί) με αλφαβητική σειρά:
Αναστοπούλου Φραντζέσκα
Ασκάρογλου Γιάννης
Κούστας Γιώργος
Μακρή Εύα
Μακρής Γιώργος
Πετεινού Ελένη
Στρούλιου Ρένα
Tesson Jean-Jacques
Τσόπελας Κώστας
Χαρατσής Γιώργος

Το τραγούδι «η Τσουλάρα», με μουσική του Ισίδωρου Πάτερου και στίχους Γιώργου Μακρή, σηματοδοτεί την αλλαγή του μουσικού ύφους που επήλθε σταδιακά μέσα από τις νέες διασκεδαστικές ανάγκες…. της μεσοαστικής κοινωνίας.

«Να ντύσουμε τους γυμνούς» ένα από τα γνωστά – άγνωστα έργα του Λουίτζι Πιραντέλλο, που παίζεται σπάνια, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Γραμματικού. Στο "Να ντύσουμε τους γυμνούς" συνυπάρχουν τα δυο κύρια γνωρίσματα της πιραντελικής δραματουργίας. Η αμφιβολία και η αυταπάτη. Τα στοιχεία αυτά γίνονται συγκοινωνούντα δοχεία, σε μια παραβολή γύρω από το διχασμό της προσωπικότητας, με αποτέλεσμα να προκαλούν σύγχυση της πραγματικότητας.
Από τα μέσα Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 μ.μ.

«Άμλετ vs τέλμα», μία περφόρμανς πάνω στο έργο του Σαίξπηρ, που έχει επιμεληθεί δραματουργικά και σκηνοθετικά η θεατρολόγος - σκηνοθέτις και ηθοποιός Χρυσάνθη Κορνηλίου. Το σημαντικότερο ίσως από τα έργα του μεγάλου συγγραφέα William Shakespeare πρόκειται να παρουσιαστεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης του έργου αναδεικνύει το εσωτερικό του περιεχόμενο και τους βαθύτερους συμβολισμούς του.


Παράλληλα προγραμματίζονται μουσικές εκδηλώσεις κλασσικής, έντεχνης, έθνικ, ρεμπέτικης και αυτοσχεδιαστικής μουσικής. Γνωστοί τραγουδιστές και μουσικά συγκροτήματα θα μας ψυχαγωγήσουν Παρασκευές και Σάββατα. Έγκαιρα θα υπάρχει ενημέρωση.
Και όπως πάντα εικαστικές εκθέσεις, ομιλίες, ποιητικές βραδιές, σεμινάρια κλπ
plate.

Διεύθυνση: Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη
Τηλ:210 86 13 739

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου