Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Στον «πάγο» το Guggenheim Helsinki


Τα σχέδια για τη δημιουργία του μουσείου Guggenheim Helsinki έχουν «παγώσει», με την φινλανδική κυβέρνηση να έχει αφαιρέσει το πρότζεκτ από τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με το Artnet News.

Τα αποκαλυπτήρια του εντυπωσιακού σχεδίου για το νέο μουσείο Guggenheim στο Ελσίνκι είχαν γίνει τον Ιούνιο του 2015. Η πρόσκληση για την υποβολή σχεδίων δημοσιοποιήθηκε πριν από δυο χρόνια, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον από 77 χώρες. Ωστόσο, από το 2011, όταν υπεβλήθη η πρώτη πρόταση, το project έχει έρθει αντιμέτωπο με πολιτικές αντιδράσεις, οι οποίες απειλούν τώρα να εκτροχιάσουν τελείως το σχέδιο.

Το «μπλόκο» στην κρατική χρηματοδότηση του project δεν αποτελεί έκπληξη σε μια περίοδο στην οποία επιβάλλονται μέτρα λιτότητας σε όλη την Ευρώπη. Το 2012, το Guggenheim Foundation είχε εκτιμήσει έναν συνολικό προϋπολογισμό 120-140 εκατ. ευρώ και στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό που έγινε προ ημερών στην Φινλανδία, το εθνικιστικό κόμμα Finns τάχθηκε κατά της ανάληψης κόστους 40 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση για το project.

Το ζήτημα πάντως παραμένει αμφιλεγόμενο, καθώς υποστηρικτές του έργου εκτιμούν πως το νέο μουσείο θα δώσει ώθηση στην πολιτιστική οικονομία του Ελσίνκι και ως εκ τούτου θα είναι καλό για τον τουρισμό και την πολιτιστική βιομηχανία ολόκληρης της χώρας.

Το Guggenheim Foundation από την πλευρά του παραμένει αισιόδοξο για το μέλλον, σχολιάζοντας πως είναι γνωστό ότι χρειάζεται χρόνος για τέτοιου είδους εγχειρήματα.


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου