Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Πώς λειτουργούν τα artist residencies


Τα προγράμματα artist-in-residence δίνουν την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να ζήσουν και να εργαστούν εκτός του συνήθους περιβάλλοντός τους, παρέχοντάς τους τον χρόνο να σκεφθούν, να ερευνήσουν ή να παράγουν έργο.

Όπως εξηγεί το Artnet News, κατά τη διάρκεια ενός residency, οι καλλιτέχνες μπορούν να ερευνήσουν νέους τόπους, διαφορετικές κουλτούρες και να πειραματιστούν με διάφορα υλικά. Όπως τα προγράμματα σπουδών στο εξωτερικό, έτσι και τα residencies συχνά στοχεύουν στους νέους καλλιτέχνες και μπορεί να καταλήξουν να έχουν μακροχρόνια επίδραση στη ζωή και το έργο τους.

Για παράδειγμα, το New Museum της Νέας Υόρκης πραγματοποιεί πρόγραμμα residency για ανερχόμενους Κινέζους καλλιτέχνες, το National Parks Arts Foundation υλοποιεί ένα residency σε ένα έρημο νησί ανοικτά των ακτών της Φλόριντα, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών υλοποιεί πρόγραμμα residency στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN.

Η χρηματοδότηση για ένα residency, οι όροι του προγράμματος και τα κριτήρια επιλογής ποικίλουν ανάλογα με τα καλλιτεχνικά κέντρα που τα υλοποιούν. Οι δηλώσεις συμμετοχής συνήθως απαιτούν οι καλλιτέχνες να υποβάλουν μια πρόταση για project, το βιογραφικό τους καθώς και επιστολή με τα κίνητρά τους ή παρόμοια έγγραφα.

Αν και ορισμένα κέντρα που φιλοξενούν residencies επιβάλουν περιορισμούς ή όρους στα έργα που θα παραχθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, άλλα κέντρα δίνουν στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες το ελεύθερο να δημιουργήσουν ότι επιθυμούν. Ομοίως, η διάρκεια ενός προγράμματος residency ποικίλει, αν και συνήθως διαρκεί από κάποιους μήνες μέχρι έναν χρόνο.

Προγράμματα residency πραγματοποιούνται και στη χώρα μας. Μπορείται να δείτε εδώ μια ενδεικτική λίστα.


Πηγή: Artnet News
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου