Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Το Μουσείο Φαλτάϊτς έρχεται Αθήνα!


Τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο στην Αθήνα, όπου θα παρουσιαστούν τόσο αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, όσο και το λαογραφικό και ερευνητικό έργο του ιδρυτή του Μουσείου και των προγόνων του.

Στις 5 Νοεμβρίου στις 12:00, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων (ΜΕΛΤ), και το Μουσείο Φαλτάϊτς, εγκαινιάζουν την έκθεση - αφιέρωμα με τίτλο: «Το Μουσείο Φαλτάϊτς από τη Σκύρο στην Αθήνα- Ένα Ταξίδι στο Χώρο και στο Χρόνο».

Με αυτό το ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός, που σηματοδοτεί το τελείωμα της χρονιάς που φεύγει, τα δυο Μουσεία «συναντώνται» στο όραμα του Μάνου Φαλτάϊτς «…για μια Πολιτιστική Αναγέννηση βασισμένη στην γνώση της ιστορίας και στην Παράδοση με τη δημιουργία ιστορικο-λαογραφικών Μουσείων σε όλη την επικράτεια…».

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου, παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Φαλτάϊτς, που αποδίδουν με γλαφυρό τρόπο τον ιδιότυπο και χαρακτηριστικό πολιτισμό της Σκύρου καθώς και την ταυτότητα του Μουσείου, την πορεία του, τους σταθμούς της δημιουργίας και εξέλιξής του.

Την έκθεση πλαισιώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό τόσο του ιδιαίτερου και ξεχωριστού αρχιτεκτονήματος που στεγάζει το Μουσείο, όσο και των συλλογών του.

Εκτός από αντικείμενα -τεκμήρια του Σκυριανού πολιτισμού, θα εκτεθούν επίσης, ντοκουμέντα από την Ελληνική Επανάσταση, έγγραφα από την ιστορία της Σκύρου, αρχειακό υλικό από τη Μικρασιατική Τραγωδία, καθώς και μέρος από τα σωζόμενα χειρόγραφα του Παπαδιαμάντη.

Οι πρώτες συλλογές, η ιστορία της οικογένειας, οι πρόγονοι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, οι λόγοι που οδήγησαν τον δημιουργό του Μάνο Φαλτάϊτς στην ίδρυση του Μουσείου, ο άξονας γύρω απ’ τον οποίο κινείται η δράση του, το κτήριο που στους χώρους του υλοποιήθηκε το όραμά του, οι σχέσεις και επιρροές με τις εξέχουσες προσωπικότητες του εικοστού αιώνα Αγγελική Χατζημιχάλη, Εύα και Άγγελο Σικελιανό, Δημήτρη Πικιώνη, Φώτη Κόντογλου, Λίνο Καρζή, Αθηνά Ταρσούλη και άλλους, παρουσιάζονται με κειμήλια και φωτογραφικό υλικό.

Στην έκθεση συμμετέχει ο Σύλλογος Σκυριανών της Αθήνας με τις φορεσιές της Σκυριανής αποκριάς του «Γέρου» και της «Κορέλλας», ενώ συνεισφέρουν με Σκυριανές φορεσιές και μέλη του Αδερφάτου των Φίλων του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς.

Διεύθυνση: Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα
Εγκαίνια: Σάββατο 5 Νοεμβρίου, ώρα 12.00
Θα προσφερθεί κέρασμα με τοπικά σκυριανά εδέσματα
Διάρκεια Έκθεσης: 5 Νοεμβρίου – 20 Δεκεμβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Κάθε μέρα 8.00 π.μ. – 15.00 μ.μ. εκτός Τρίτης
Πληροφορίες: 210 32 44 340


«Ο Άλλος Κόσμος»

Μια ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 19:30, το Μουσείο Φαλτάϊτς παρουσιάζει στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού, μέσα από τις έρευνες του δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή του μεσοπολέμου Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς, πατέρα του ιδρυτή του Μουσείου.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Ο Άλλος Κόσμος» θα παρουσιαστεί μέρος της έρευνας του Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς από τον κόσμο των ρεμπετών και του ρεμπέτικου τραγουδιού, στο ευρύτερο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών του Μουσείου, που θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική με τον δεξιοτέχνη μουσικό κ. Σπύρο Γκούμα και το λαϊκό μουσικό σχήμα "Παραπεταμένοι", βασισμένη στην κατατεθειμένη στην ΑΕΠΙ εργογραφία του Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς.

Ο Κωνσταντίνος Φαλτάϊτς (1891-1944) υπήρξε ένα από τα πρώτα μέλη της ΕΣΗΕΑ και θεωρείται πρωτοπόρος στην έρευνα του αστικού λαϊκού τραγουδιού (ρεμπέτικο), με τα δημοσιεύματά του σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, να αποτελούν βάση για τους επόμενους ερευνητές. Παράλληλα, υπήρξε ένα από τα πρώτα μέλη της ΑΕΠΙ, ενώ μέσω της συνεργασίας του με τη δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια, συνέβαλε στη διάδοση του ρεμπέτικου στην Ελλάδα.

Ο Σπύρος Γκούμας και το μουσικό σχήμα "Παραπεταμένοι" είναι οι βασικοί συντελεστές της οργάνωσης και υλοποίησης του ετήσιου διεθνούς σεμιναρίου-συνάντησης για το ρεμπέτικο τραγούδι το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από το 2009 έως σήμερα στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, με την υποστήριξη του Δήμου Σκύρου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο ερευνητής και μέλος των «Παραπεταμένων» Γιώργος Μακρής, η διευθύντρια του Μουσείου, ιστορικός, Αναστασία Φαλτάϊτς και η δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος του Μουσείου Άννα Γ. Φαλτάϊτς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ημερομηνία: Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19:30
Διεύθυνση: Ακαδημίας 20


«Το Μουσείο Φαλτάϊτς στη Σκύρο και η συμβολή του στον νεότερο πολιτισμό»

Τέλος, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στις 12:00, το Μουσείο Αγγελικής Χατζημιχάλη και οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη οργανώνουν εκδήλωση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» με τίτλο: «Το Μουσείο Φαλτάϊτς στη Σκύρο και η συμβολή του στον νεότερο πολιτισμό».

Θα μιλήσουν η κ. Σταυρούλα Πισιμίση με θέμα «Η Αγγελική Χατζημιχάλη για τη Σκύρο», η κ. Άννα Φαλτάϊτς με θέμα «Ο Κωνσταντίνος Φαλτάϊτς», ο κ. Νίκος Καρράς με θέμα «Ο Μάνος Φαλτάϊτς» και η κ. Αναστασία Φαλτάϊτς με θέμα «Το Μουσείο Φαλτάϊτς στη Σκύρο».

Η εκδήλωση συνδυάζεται με έκθεση σκυριανών αντικειμένων και ενδυμασιών, που θα φιλοξενεί το Μουσείο εκείνη την περίοδο.

Διεύθυνση: Οδός Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου