Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

«Abendmusik»: Χριστουγεννιάτικες συναυλίες στον Άγιο Παύλο


Η χριστουγεννιάτικη παράδοση του 17ου αιώνα, που ξεκίνησε στον ναό St. Mary's της πόλης Lübeck, από τον οργανίστα και συνθέτη Dieterich Buxtehude, αναβιώνει για τρίτη φορά και φέτος στον ιστορικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου στο Σύνταγμα.

Στις πέντε χριστουγεννιάτικες συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν, γύρω από την μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, ανοίγουμε τις πόρτες στο Φως και καλούμε το κοινό της πόλης να προσευχηθεί, να τραγουδήσει, να συγκινηθεί, να χαρεί, να συγχωρέσει, να ξαναγαπήσει, να προετοιμαστεί για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

“Magnificat anima mea”

Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 20.30

Τα δύο υπέροχα Magnificat, των Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ και Αντόνιο Βιβάλντι παρουσιάζονται μαζί με άλλα έργα φωνητικής και οργανικής μπαρόκ μουσικής, Μπουξτεχούντε, Μπίμπερ κά., στο πνεύμα των Χριστουγέννων, από το σύνολο οργάνων εποχής Ensemble 1619, την Μικτή Χορωδία του Ωδείου Kodály και σολίστ, υπό την διεύθυνση του Γεράσιμου Χοϊδά. Η συναυλία συμπίπτει με την έναρξη εορτασμού του έτους Kodály.

“Visioni Natalizie”

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 20.30

Χριστουγεννιάτικες σουίτες από την εποχή της Αναγέννησης ως τις μέρες μας, συνθετών όπως, Ο' Κάρολαν, Αμαντέι, Σαρτόρι και άλλων. Η Αθηναϊκή Μανδολινάτα Νικόλαος Λάβδας είναι ένα ιστορικό μουσικό σωματείο, με σημαντική θέση στα μουσικά πράγματα της Αθήνας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, υπό την διεύθυνση του Νικόλαου Λάβδα (1879-1940). Από το 2010, έχει επανασυσταθεί και λειτουργεί ως ιστορική συνέχεια της διαλυθείσας το 1940, παλαιάς «Αθηναϊκής Μανδολινάτας», μιας συνέχειας που διασφαλίζεται μέσω του αρχείου και ρεπερτορίου της.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 στις 21.30


Αυτή την ημέρα θα πραγματωθεί μια συναυλία, η οποία προσπαθεί να σκιαγραφήσει το τέλος μια εποχής και την μετάβαση σε μια νέα, με εκφραστική μουσική για μπαρόκ φλάουτο και τσέμπαλο Γερμανών συνθετών του όψιμου μπαρόκ. Μουσική δωματίου για πλάγιο φλάουτο -το μοντέρνο όργανο του 18ου αιώνα- και τσέμπαλο, σε ένα ρεσιτάλ με συνθέσεις που ακροβατούν ανάμεσα στο ύφος μπαρόκ και γκαλάντ.

Είναι η εποχή που οι παλιές παραδοσιακές αξίες αρχίζουν να αμφισβητούνται και η ανάγκη για απλότητα και εξωστρέφεια της μουσικής γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Η Κρίστεν Χούμπνερ και ο Αλέξης Μαστιχιάδης θα παίξουν μουσική του Μπαχ, του τελευταίου «προμαχώνα» του μπαρόκ αλλά και του Σάιμπε, του συνθέτη και αμφιλεγόμενου κριτικού, ο οποίος καταδίκασε τη μουσική του Μπαχ ως αναίτια περίπλοκη και παρωχημένη. Θα ακουστούν επίσης έργα γνωστών και λιγότερο γνωστών συνθετών όπως Χαίντελ, Κβαντς και Μάτεζον. Το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί και από χριστουγεννιάτικους ύμνους για το εκκλησιαστικό όργανο της ιδίας εποχής.

"O Magnum Mysterium"

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 20.30


Πρόκειται για μια συναυλία γαλλικής και γαλλοφλαμανδικής χριστουγεννιάτικης μουσικής, που αναδεικνύει το μυστήριο και την κατάνυξη της μικρής σαρακοστής στην ιστορία της ευρωπαϊκής μουσικής. Επίκεντρο της συναυλίας τα επτά αντίφωνα «Ο» του Σαρπεντιέ. Τη μουσική του γαλλικού Μπαρόκ πλαισιώνουν παλαιότερες χριστουγεννιάτικες συνθέσεις για όργανο, καθώς και αναγεννησιακή πολυφωνία και γρηγοριανό μέλος, ενώ κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση οι Cantores Sancti Pauli, το φωνητικό σύνολο που εκπροσωπεί τη νεοσύστατη Schola Cantorum σε συναυλίες εντός και εκτός της εκκλησίας. Η συναυλία φέρει τη σφραγίδα του Os Orphicum, που σημαδεύει τις διοργανώσεις του Ιάσονα Μαρμαρά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Διεύθυνση: Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα

Ημερομηνίες: Παρασκευή 16 | Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, ώρα 21:30
Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 15€ Γενική είσοδος, 10€ μειωμένο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου