Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Ολλανδικό δικαστήριο: Τα εκθέματα μουσείου της Κριμαίας πρέπει να επιστραφούν στο Κίεβο


Στο Κίεβο θα πρέπει να επιστραφούν τα χρυσά σκυθικά αντικείμενα που βρίσκονταν με δάνειο από τέσσερα μουσεία της Κριμαίας σε ολλανδικό αρχαιολογικό μουσείο όταν η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο από την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2014, όπως αποφάσισε δικαστήριο του Άμστερνταμ.

Η απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο, δεν βάζει τέλος στη διαμάχη, καθώς τα μουσεία έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, και ακόμα και αν τα 565 αντικείμενα επιστραφούν στο Κίεβο, για να κρατηθούν στο Μουσείο Ιστορικών Θησαυρών, ουκρανικό δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει για την ιδιοκτησία των αντικειμένων, σύμφωνα με το The Art Newspaper.

Τα αντικείμενα είχαν μεταφερθεί στο μουσείο Allard Pierson στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ για την έκθεση με τίτλο «Κριμαία: Χρυσός και Μυστικά από τη Μαύρη Θάλασσα».

Ο Gert-Jan Van den Bergh, νομικός εκπρόσωπος της Ουκρανίας στην υπόθεση, υποστηρίζει πως τα έργα δανείστηκαν από ένα κυρίαρχο κράτος στο οποίο και θα πρέπει να επιστραφούν.

Όμως, διάσταση απόψεων προκαλεί στη Ρωσία η απόφαση, με κάποιους να υποστηρίζουν πως τα αντικείμενα από τα μουσεία της Κριμαίας πρέπει να βρίσκονται σε μουσεία της Κριμαίας, άλλους όμως να σημειώνουν πως η απόφαση είναι δικαιολογημένη αφού όταν μεταφέρθηκαν τα αντικείμενα από την περιοχή της Ουκρανίας, ανήκαν στο κράτος της Ουκρανίας.


Πηγή: The Art Newspaper
Επιμέλεια: Α.Γ.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου