Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Στο φως οι θησαυροί του Τελλογλείου


Στο "φως" έρχονται σιγά σιγά οι θησαυροί του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. καθώς τα περίπου 7.000 έργα που περιλαμβάνει η συλλογή, καταγράφονται και ταυτοποιούνται, στο πλαίσιο δύο ερευνητικών προγραμμάτων, προκειμένου, στη συνέχεια, να εκτεθούν σταδιακά.

"Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη προσπάθεια καταγραφής του υλικού και των αρχείων και ψηφιοποίησης γιατί, από τα 5000 έργα που είχαμε στη συλλογή το 1999, πλέον ξεπεράσαμε τα 7.000 και δημιουργείται θέμα αναδιοργάνωσης του Τελλογλείου", ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου, η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανακοινώνοντας, παράλληλα, το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους, έκανε μνεία στην έκθεση Συλλογής Τσιγκόγλου, χαρακτηρίζοντάς την ως "μια θέα στη σύγχρονη ελληνική τέχνη".

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 18 Φεβρουαρίου 2017, περιλαμβάνει περισσότερα από 200 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά. Ανάμεσα στους Έλληνες καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στην έκθεση είναι και οι: Φασιανός, Μυταράς, Παπαλουκάς, Μαλέας, Γαΐτης, Μόραλης, Τσαρούχης, Καρράς, Στέρης, Φιλόλαος, Ζογγολόπουλος, Αδαμάκος, Χάρος, Κυπραίος, Σπηλιόπουλος, Σακαγιάν, Παπαδημητρίου. Επίσης, παρουσιάζονται έργα που φέρουν την υπογραφή μεγάλων ξένων καλλιτεχνών (Πικάσο, Μιρό, Νταλί, Κοκόσκα), καθώς και δημιουργίες του ίδιου του συλλέκτη.

Τον Φεβρουάριο εγκαινιάζεται και η έκθεση "Το Ψηφιδωτό ως σύγχρονη Τέχνη" όπου 30 σύγχρονοι καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, παρουσιάζουν το ευρύ φάσμα του ψηφιδωτού σήμερα, με ανάγλυφα, κολάζ, γλυπτά, αντικείμενα και εγκαταστάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου