Τιμώμενο πρόσωπο του Hellas Filmbox Berlin 2017 είναι ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης, διεθνούς φήμης Κώστα Γαβράς.
Ο Κώστας Γαβράς θα παρευρεθεί στην Τελετή Έναρξης του φεστιβάλ στις 18 Ιανουαρίου 2017, οπότε και θα τιμηθεί για την μεγάλη του προσφορά στην Ελλάδα και την Έβδομη Τέχνη.
Δίχως να χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ο Κώστας Γαβράς είναι μια ακτινοβόλα καλλιτεχνική διεθνής προσωπικότητα, που εκπροσωπεί την Ελλάδα επάξια στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο εδώ και πολλές δεκαετίες. Γεννημένος στην Αρκαδία και με σπουδές στην Σορβόνη, έχει στο ενεργητικό του περισσότερα από 20 φιλμ, τα περισσότερα από τα οποία είναι γαλλικές παραγωγές. Εξαιρετικά αναγνωρισμένος στο είδος του πολιτικού θρίλερ, έχει τιμηθεί με βραβείο Όσκαρ διασκευασμένου Σεναρίου για τον «Αγνοούμενο» το 1982, ενώ το «Ζ» τιμήθηκε με καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1969.
«Ο Αγνοούμενος» τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών το 1982. Το 1990 κέρδισε Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου για το «Music Box», και πήρε βραβείο Cesar Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για το «Aμήν» το 2002. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις του από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ του Κόσμου, είναι Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής από το γαλλικό κράτος και Πρόεδρος της Cinématheque Francais εδώ και χρόνια.
Έντονα πολιτικοποιημένος και πάντα ενεργός στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, ζει και εργάζεται στο Παρίσι.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει συνολικά 56 ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους. Πρόκειται τόσο για ελληνικές όσο και για διεθνείς παραγωγές και συμπαραγωγές, οι οποίες έχουν όμως μια ελληνική θεματική. Οι ταινίες θα προβληθούν, όπως και την τελευταία φορά, στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon. Στόχος του Hellas Filmbox Berlin 2017, που φέρει τον τίτλο «Έρχονται οι Έλληνες», είναι σύμφωνα με την διευθύντρια του προγράμματος Ιωάννα Κρυωνά να «αποδομήσει» κατά κάποιο τρόπο το κλισέ που έχει δημιουργηθεί για τις πρόσφατες ελληνικές ταινίες, ότι δηλαδή «μιλούν μόνο για την κρίση, για τη μιζέρια και τη φτώχεια. Αυτό δεν ισχύει», τονίζει η Ι. Κρυωνά. «Αν δει κανείς το πρόγραμμα μας, τότε διαπιστώνει ότι οι δημιουργοί έχουν ανοίξει ορίζοντες, ότι κάνουν ένα σινεμά που μπορεί να σταθεί στο διεθνές στερέωμα. Το δείχνει άλλωστε και η πορεία των ταινιών που έχουμε επιλέξει, οι οποίες συμμετείχαν σε φεστιβάλ από τις Κάννες μέχρι το South Southwest» στην πόλη Ώστιν του Τέξας.
Εκτός βέβαια από την ποιότητα, κριτήριο επιλογής ήταν και το έτος παραγωγής τους. Όπως επισημαίνει η νέα διευθύντρια του φεστιβάλ, η ελληνογερμανικής καταγωγής ηθοποιός Σάντρα φον Ρουφίν, «όλες οι ταινίες που παρουσιάζουμε στα διαγωνιστικά τμήματα θα πρέπει να έχουν γυριστεί μεταξύ του 2013 και σήμερα. Με άλλα λόγια, στο Βερολίνο θέλουμε να παρουσιάσουμε τους σημερινούς έλληνες σκηνοθέτες και τις επίκαιρες ελληνικές ταινίες και συμπαραγωγές.» Ας σημειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ταινίες προβάλλονται για πρώτη φορά στη Γερμανία. Αυτό αφορά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μυθοπλασίας, τόσο τη νέα παραγωγή του Τάσου Μπουλμέτη «Νοτιάς» όσο και το «Suntan» του Γιώργου Γκικαπέπα, αλλά και το «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη.
Αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα
Στο τμήμα των ντοκιμαντέρ δύο ταινίες έχουν ως θέμα τους πρόσφυγες στην Ελλάδα - «Αυτοί που νιώθουν τη φωτιά να καίει» του Ολλανδού Μόρχαν Κνίμπε, που διαδραματίζεται στα νησιά, και το «Ο μακρύς δρόμος» για δύο ανήλικους στις φυλακές Βόλου, της Μαριάννα Οικονόμου. Στο δε «Χρυσή Αυγή – Προσωπική Υπόθεση» η Ανζελίκ Κουρούνη εξετάζει την άνοδο της νεοναζιστικής οργάνωσης. Το πρόγραμμα μικρού μήκους πάλι περιλαμβάνει 22 συμμετοχές ενώ το τμήμα New Vision 7 ταινίες. Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αργυρίου, σε αυτό το τμήμα προβάλλονται ταινίες οι οποίες «διευρύνουν την κινηματογραφική εμπειρία και την κινηματογραφική φόρμα. Πρόκειται για ένα μείγμα μεταξύ θεάτρου και κινηματογράφου πολύ πιο άμεσο.» Όλες οι ταινίες που θα προβληθούν ταξίδεψαν σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ - όπως η πολυβραβευμένη «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, που ήταν υποψήφια ταινία μικρού μήκους για τα φετινά Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία.
Σε ειδικό αφιέρωμα του 2ου Hellas Filmbox θα προβληθούν πέντε ταινίες που αφορούν τη γερμανική κατοχή και το Ολοκαύτωμα των Ελληνοεβραίων. Σύμφωνα με την υποδιευθύντρια του φεστιβάλ Έλενα Νικοπολίτου-Ντίσμπαχ, «το σκεπτικό ήταν να παρουσιαστούν αυτές οι ταινίες στο Βερολίνο επειδή πρόκειται για μια ελληνογερμανική ιστορία, για ένα κομμάτι των ελληνογερμανικών σχέσεων το οποίο ανήκει στην ιστορία μας.» Σε αντίθεση με άλλες χώρες με ανάλογες εμπειρίες, η ενασχόληση με αυτή την ιστορική περίοδο στην ελληνική ιστοριογραφία και πολύ περισσότερο στον ελληνικό κινηματογράφο είναι σχετικά πρόσφατη. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη και τα ντοκιμαντέρ «Trezoros» για τους Εβραίους της Καστοριάς αλλά και το «Πορτρέτο του Πατέρα σε καιρό Πολέμου» του Τίμωνα Κουλμάση. Πρόκειται για την αφήγηση της ιστορίας του ίδιου του πατέρα του στην περίοδο 1939-1944, όταν εργαζόταν στο Γερμανικό Επιστημονικό Ινστιτούτο στην Αθήνα.
Πηγή: mignatiou.com, Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου